11.05.2011

Aktiver fettforbrennings gener med omega 3


Mange ser allerede frem mot strandsesongen og legger kanksje inn litt ekstra innsats på trening for å bygge muskler og bli kvitt magefett. Men visste du at å innta fettsyrer i kosten kan aktivere gener som øker fettforbrenningen?

Som alle fettstoffer inneholder omega-3 fettsyrer ca 9 kalorier per gram. Fett er en glimrende energikilde, og fordi fett ikke krever insulin for å forbrennes, får du knapt variasjoner i blodsukkeret. Dette gir en jevn, langvarig og behagelig energifølelse, og når kroppen har tilpasset seg til å forbruke fett som hovedenergikilde, øker den automatisk produksjonen av de enzymene som må til for å forbrenne fettet. Disse enzymene bidrar også til at kroppen lettere bruker eget fettvev til energi, og du kan gå ned i vekt samtidig som du yter maksimalt.

Av de ulike typene fett vi får i oss via kostholdet er det de essensielle flerumettede omega 3 fettsyrene som har størst effekt på fettforbrenningen. De to langkjedede omega 3 fettsyrene DHA og EPA øker fettforbrenningen primært ved å aktivere gener for nedbryting av fett, og ved å hindre gener for fettsyntese. Heldigvis trenger du ikke vite nøyaktig hvordan dette skjer i kroppen for å nyte godt av effekten, men er du som meg som ofte spør: ”hvorfor det?” får du her en mer detaljert forklaring.

Omega-3-fettsyrer aktiverer nemlig en bestemt kjernereseptor, PPARa, som spiller en stor rolle i både omsetningen av fett, energibalansen i kroppen og insulinfølsomheten til cellene. PPARa finnes hovedsakelig i vev og organer som er aktive med å bryte ned fettsyrer, som musklene, leveren og hjertet.

Når fettsyrer fester seg til PPARa fører det til at reseptoren binder seg til arvestoffet, DNAet vårt, og skrur på bestemte gener. Det spesielle med omega 3 fettsyrer er at de slår de på gener involvert i fettforbrennings -mekanismer i cellene, mens mettede fettsyrer derimot kan skru de samme genene av. Dette er gener som koder for proteiner og enzymer involvert i transport og forbrenning av fettsyrer.

Omega-3 fettsyrer senker også nivået av SREBP -1c, en annen faktor som er involvert i glukosemetabolismen og dannelsen av nye fettsyrer i kroppen. SREBP-1c øker også både dannelsen og lagringen av triglyserider i fettvevet. Dette gjør den ved å stimulere enzymene LPL, FAS og G3PDH, som alle er med i dannelsen av fett. Aktiv LPL spalter fett i blodomløpet slik at cellene kan ta opp fettsyrer og lagre dem inni fettcellen. Omega 3 fettsyrer hemmer LPL enzymet i fettcellene slik at mindre fett lagres der, men aktiverer derimot enzymet i muskelceller, slik at fettsyrene kan forbrennes til energi i stedet.

Kosttilskudd med omega-3 fettsyrer har vist seg å senke nivået av SREBP-1c med opptil 85 prosent, noe som da reduserer aktiveringen av fettdannende gener. Færre aktive gener betyr mindre fettdannende enzymer, slik at kroppens evne til å danne og lagre fett i cellene blir redusert.

Omega-3-fettsyrer minker også produksjonen av malonyl-CoA. Malonyl CoA er en nødvendig forløper i fettsyresyntesen, og dette molekylet hindrer også fettforbrenningen i kroppen ved å stoppe transporten av fettsyrer inn i mitokondriene. Mitokondriene er den delen av cellen der fett og glukose oksideres til energi. Mindre malonyl CoA i cytoplasma betyr at transporten av fettsyrer inn i mitokondriene øker, noe som dermed øker fettforbrenningen.

Fett har flere oppgaver i kroppen, blant annet funksjonen som energilager, isolasjon for varmetap, beskyttelse for indre organer, essensiell komponent i hjerne og nervevev, øker opptaket av fettløselige vitaminer fra tarmen, og er en sentral komponent i alle kroppens cellemembraner. Omega-3-fettsyrene øker flyten i cellemembranen, for de inkorporeres nemlig i den og kan omsettes til svært potente signalstoffer som løslates fra membranen og virker lokalt i kroppen. Cellemembraner har også en viktig funksjon ved å regulere transporten av næringsstoffer, hormoner og kjemiske signaler inn og ut av cellene. Når cellemembraner er er flytende er de mer gjennomtrengelige, og tillater stoffer og andre signalmolekyler å trenge lettere inn i cellens cytoplasma. Dette gir effekter som økt proteinsyntese, forbedret insulinfølsomhet og økt leptinproduksjon - faktorer som igjen kan ha en effekt på lipolyse. Verdens helseorganisasjon anbefaler at 1–2 % av det daglige energiinntaket skal komme fra omega-3-fettsyrer, men jeg mener det gjerne kan være større.  

Fordelene med omega 3 fettsyrer er derfor langt flere enn økt fettforbrenning, men det er jo en grei ekstra bonus, ikke sant?
Ordliste:
EPA – eikosapenaensyre. Omega-3-fettsyre med 20 karbonatomer og fem dobbeltbindinger.
DHA - dokosahekasensyre. Omega-3-fettsyre med 22 karbonatomer og seks dobbeltbindinger.
PPARa- peroksisome proliferator-activated receptor-alpha
SREBP1c- sterol regulatory element binding protein (
LPL- lipoprotein lipase
FAS- fatty acid syntase
G3PDH- glyserol-3-fosfat dehydrogenase

2 kommentarer:

  1. Takk for at du deler :-)
    Derfor spiser/drikker jeg en del Linfrø olje bare på grunn av omga 3.

    SvarSlett
  2. Veldig mange er heller ikke klar over at de får i seg for mye omega 6 og det kan øke inflammasjon i kroppen:-)

    SvarSlett