18.05.2011

Fett kosthold - mindre epilepsi


"Mathias' diett består av 90 prosent fett. Nå har han har vært anfallsfri i to år." 

 De eneste tilbakefallene jeg har hatt har vært hvis jeg har «jukset» på dietten, sier Mathias (15) til God morgen Norge.
Mathias har epilepsi. Tidligere kunne han ha 50-100 anfall i døgnet.
Mathias må gå på en streng diett som krever at fettinnholdet til hvert måltid måles med ekstrem nøyaktighet. Foreløpig er det mor som står for det meste av matlagingen.
– Det er uten tvil verdt det, sier mamma Vildegun.
Før måtte Mathias ha tilsyn døgnet rundt. Han var mye syk og sliten etter anfall, og store deler av hverdagen ble tilbringt i sofaen eller i sengen. At Mathias nå kan delta i det som andre 15-åringer kan, er nytt for han. Etter ni år med mye sykdom har Mathias nå vært anfallsfri i to år.
– Det å bruke maten som medisin har gjort at Mathias har blitt frisk av epilepsi, forklarer Vildgun. Et måltid kan bestå av spesialbrød uten mel, leverpostei, majones, ost, agurk og soyaolje, alt mål opp etter en streng oppskrift.
De kan ikke tillatte seg en tiendedels gram for mye eller for lite.

Mye fett
Hos friske mennesker bruker hjernecellene sukker som drivstoff. Men Mathias` hjerneceller greier ikke å ta opp sukker, fordi han mangler proteinet Glut1. Dermed får ikke Mathias` hjerne nok energi fra et vanlig kosthold, og reslutatet er epilepsi-anfall.
Sukker er førstevalget for hjernecellene, men dersom det ikke finnes sukker, tar den andrevalget som er fett og bruker det som energikilde. For å få til det, må lunchen til Mathias bestå av 90 prosent fett.
Dette kalles en ketogen diett. Mathias startet med dietten for to år siden, og var anfallsfri etter tre dager.
– Jeg føler jeg har hatt en fin barndom, sier Mathias til God morgen Norge. - Men jeg har mistet veldig mye av den på grunn av epilepsien. Jeg ville gjort mer av det gøye ved å være barn. Mathias' anfall skapte småfarlige situasjoner. Han kunne få anfall når han var ute å syklet eller gikk. Han hadde ikke store anfall, men små anfall hvor han falt ut mentalt. Det kunne forårsake at han ubevisst fortsatte å sykle.
Epilepsi er utladning av mange hjerneceller på en gang. Dette kan igjen forårsake anfall.
Det er ofte vanskelig å fastsette hva årsaken til dette er. Det kan skyldes en medfødt middannelse, hjerneskade m.m. På over halvparten av pasientene finner man ikke årsaken til epilepsien."

 Se hele her:
http://www.tv2.no/gmn/nettprat/spiser-bare-fett-for-aa-holde-seg-frisk-3486613.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar