09.06.2011

Tips til mindre karbohydrater


Ønsker å kutte ned på karbohydratene får du her noen enkle tips:

1. Kutt korn i kosten din, og da særlig hvete. 
Dette er det viktigste prinsippet når det gjelder å senke karbohydrat- inntaket. Hvete påvirker blodsukkeret ditt på samme måte som vanlig sukker.

2. Kutt korn, del 2: 
Gliadinfamilien av kornsorter som havre, hvete, spelt er de mest vanlige allergen folk reagerer på i mat. Foruten å øke insulinnivåene i kroppen og innholdet av raske karbohydrater, fører også korn til en større utskillelse av kortisol som svar på stressfaktorer.

3. Den viktigste kilden til karbohydrater bør være fiber fra grønnsaker. 
Fibrøse karbohydrater har vanligvis lavt karbohydratinnhold. 
De beste kildene til fibrøse karbohydrater er:

Brokkoli – Bladsalat - Hodekål - Blomkål - Sopp - Grønne bønner - Løk - Asparges - Agurk Spinat - Paprika - Squash - Avokado

4.Spis frukt i med omhu og i kombinasjon
Vil du spise frukt, velg en med lite karbohydrater og spis noe med fett og proteiner for å dempe blodsukkerstigningen

5. Jo mørkere frukten er, jo bedre er den for deg. 
Mørk frukt har en tendens til å ha tynt skall, og derfor trenger de å produsere mer antioksidanter for å beskytte seg mot solen. Det er derfor mørkere frukt har mer vitaminger og antioksidanter og er gode anti-inflammatoriske matvarer. Bær som solbær, rips, bjørnebær, blåbær, jorbær er gode kilder. Bananer har tykkere skall og derfor de har lavere antioksidantinnholdet.

6. Jo mørkere frukt, jo bedre er det for deg, del 2. 
Generelt er det slik at jo mørkere frukten er, jo lavere er den glykemisk belastningen. Sammenlign bær og kirsebær med bananer og ananas. Selvfølgelig gjelder dette frukt i sin naturlige tilstand, når druene blir til rosiner går den glykemiske indeksen opp på grunn av dehydrering av frukten.
 

7.Spis karbohydratene kun etter trening.
Den beste tiden å spise karbohydrater er de første 10 minuttene etter trening. Siden insulinsensitiviteten er på sitt høyeste etter trening, er dette tiden for å innta karbohydrater uten å skape for mye skade.

8. Bytt brød… med noe annet! 
Finn alternativer til brødskiven til frokost, lunsj og kvelds. Det bugner av gode lavkarbo-oppskrifter både i bøker og på internett. Det er masse muligheter, og det er ofte ikke mer komplisert enn å smøre skiven. Tingen er bare at du må ville forandre vanen….

9. Kutt sukker i kaffen og teen.

10. Finn andre alternativer til søte desserter. 
Bytt hvetemel med mandelmel. Mindre karbohydrater med mandelmel Her igjen, sjekk lav-karbohydrat oppskrifter.

11. Drikk sukkerfri drikke i stedet for sukkerholdig brus, sportsdrikke og saft.

12. Hopp over brødkurven på restauranter.

13. Spis noe protein eller fettrikt til forett, som oliven, skinke, eller ost.

14. Til lunsj, spis en stor salat i stedet for en sandwich.

15. Be om å få hamburgeren uten brød, servert med ekstra salat og tomat, med ost.

16. Øk mengden fisk, fjærfe, ost, kjøtt og egg i kosthold ditt: Disse er nesten karbohydrate-frie.

17.Lag din egen saus
Halvfabrikata som posesupper, posesauser, pastasaus og ketsjup er karbohydratbomber du kanskje ikke tenker på. Sjekk innholdsfortegnelsen, og lag suppe eller saus fra bunnen av litt oftere.

18. Lag sunnere tilbehør
Husk at poteter inneholder mye stivelse, og gir rask blodsukkerstigning. Det samme gjelder vanlig spagetti og pasta laget av hvetemel. Fullkornspasta er bedre, men inneholder også mye karbohydrater. Hva med å prøve squash-pasta? Bytt pasta med squash!
Se også denne:

2 kommentarer:

  1. For en fin blogg du har..
    Har tenkt litt på det med å prøve legge om til et LCHF kosthold, og synes bloggen din er veldig informativ på området...føler at jeg trenger endel info og oppskrifter for å komme i gang:)...Dette innlegget er jo supre tips som man kan starte tenke på..:)

    Ha en fortsatt fin uke:)
    Ann-Charlotte

    SvarSlett
  2. He!

    Jeg har nå fulgt disse rådene i 6 måneder som et ledd i en eliiminasjonsdiett/candidabehandling. Så langt er jeg 13kg lettere, føler meg friskere og har oppdaget at jeg ikke tåler melk i større mengder.

    Men ... snart skal jeg teste ut melvarene. Det jeg har lest enkelte steder (men som virker kontroversielt) er at langtidshevet brød på surdeig kan være bedre tolerert enn korthevet gjærdeig. Og at langtidshevet surdeig til og med kan tolereres av enkelte cøliakiere. Ikke at jeg vil anbefale det!
    Vet du noe om dette? Jeg er veldig glad i god brødbakst, men smaken er ikke verd helsa mi. Dog - om det finnes en måte jeg kan ha nystekt brød til søndasgsfrokosten OG god helse, så vil jeg gjerne det.

    SvarSlett