Kolesterol.
Det skal ikke være lett å forstå forskjellene på det gode og dårlige kolesterolet,
hva som er greie nivåer og ligge på, og hva det egentlig er.
Prøv å heng med her:
HDL står for high density lipoproteins. Det transporterer kolesterol fra vevene til leveren, der det kan bli fjernet fra kroppen via gallesyren. HDL-kolesterolet blir ansett som det gode kolesterolet, fordi høyere blodnivåer av HDL- kolesterol er assosiert med lavere risiko for hjertesykdommer. Det er farligere å få lave nivåer av HDL enn høye kolesterolnivåer.
LDL står for "low density lipoprotein" . Lipoproteiner (partikler dannet av lipider og proteiner) er den formen fett blir transportert rundt i kroppen, i blodet. LDL transporterer kolesterol fra leveren til vevene i kroppen. Høy andel LDL-kolesterol assosieres økt risiko for hjerte og kar sykdommer, og oksidert LDL har en viktig rolle i utviklingen av arteriosklerose.
Nivået av HDL /LDL kolesterol påvirkes ved hjelp av livsstilen vår.
Hva fører til mindre HDL? (dette er IKKE ønskelig)
-Et kosthold med lite fett. -Mangel på trening, eller overtrening - Mangel på muskelmasse
-Magefett/viskeralt fett - For mye insulin (som utskilles ved inntak av karbohydrater)
-Kortisol (som utskilles ved stress, søvnmangel, overtrening)
- Karbohydrater (høy-karbohydrat, kornbasert kosthold) - Brus, fruktose, prosessert mat
- Medisiner som statiner, fibrater - For lite kolesterol via kosten
- For lite essensielle fettsyrer (fra fiskeolje) - Røyking - Alkohol (mer enn 3 enheter)
Hva øker HDL da? (dette er hva vi ønsker!) - Optimalt kosthold, basert på retningslinjer fra urtiden: steinalderkost
- Fettrik kost
- Niacin, et B-vitamin
- Trening (ikke kronisk utholdenhetstrening men høyintensitets trening)
- Dannelsen av ketonlegemer (høyfett,moderat protein, lav karbo) -Styrketrening
- Reduksjon i magefett - Reduksjon i insulinnivået -Intermediær fasting
- Moderat alkoholinntak
- Røykeslutt - Nok protein i kosten, spesielt med aminosyrene Leucine og Taurine. - Vitamin D - Karotenoider (astaxanthin, krill olje, sjømat, kjøtt f eks) - Fiskeoil/EPA+DHA: kosttilskudd, kjøtt, egg, ost,; fet fisk, makrell, tunfisk, laks, kveite, steinbit -ALA, enumettet fettsyrer: linfrø, olivenolje, nøtter, frø -
Smør, meierismør (IKKE margarin!)
- Spis mettet fett i kokosolje, smør, kjøtt, egg (IKKE transfett da det senker HDLnivået)
- Spis kolesterol! Egg (økologiske eller fra frittgående høns), fete melkeprodukter, reker og annen sjømat, kjøtt.
Solveig:)
Det forsvant en del:
SvarSlettHDL står for high density lipoproteins. Det transporterer kolesterol fra vevene til leveren, der det kan bli fjernet fra kroppen via gallesyren. HDL-kolesterolet blir ansett som det gode kolesterolet, fordi høyere blodnivåer av HDL- kolesterol er assosiert med lavere risiko for hjertesykdommer. Det er farligere å få lave nivåer av HDL enn høye kolesterolnivåer.
Hei!
SvarSlettVi er "venner på Mat&Helse forumet ...
Har du studert denne?
http://www.ravnskov.nu/svcholesterol.htm
AAa