18.04.2009

Morgenstund har gull i munn


Etter 2 uker i San Fransisco på studietur var det godt å komme tilbake til norsk mat igjen. Det er faktisk det en savner mest når en reiser til utlandet på ferie, vanlig MAT! Her i Norge finnes det en matvarebutikk på hvert et gatehjørne, mens i USA må en lete for å finne en butikk der de selger ekte mat. Fastfood-sjapper og småbutikker med snop og brus var det derimot overalt. Det er ikke rart, og nesten ikke deres skyld, at de har så mange overvektige der borte. Alt smakte søtt, tilogmed de groveste brødene var tilsatt sirup,sukker og honning. Nei takke meg til makrell i tomat og Rema!:)

Frokost er mitt yndlingsmåltid. (kan nok henge sammen med at jeg er A-mennesket da)


Men frokosten i Norge er ikke så mye å skryte av. Brød og melk er det mest vanlige å spise til frokost, og ernæringspolitikken i Norge tjener mye penger på å promotere de "sunne grove brødene". Tykke skiver med et tynt lag med margarin og litt pålegg, ofte brunost,syltetøy osv er egentlig det en kan kalle et moderat til høyglykemisk måltid, på grunn av lettopptagelige karbohydrater og lite proteiner og fett.

Denne maten med høy glykemisk indeks (GI) gir en rask og høy stigning av blodsukkeret. Høyt blodsukker (hyperglykemi) fører etter en stund til lavt blodsukker (hypoglykemi), fordi kroppen beskytter seg mot det høyet nivået ved å skille ut store mengder av hormonet insulin. For mye sukker i de små blodårene kan nemlig binde seg til proteiner og danne glykolyserte endeprodukter , noe som øker risikoen for diabetes, hjerte-kar sykdom mm. Det lave blodsukkeret gjør deg trøtt, og siden kroppen vil holde blodsukkeret på et normalt nivå blir du raskt suklten på mer karbohydrater. Dette blir en ond sirkel, med et kronisk forhøyet insulinnivå. Blant annet hemmer insulin produksjonen av veksthormon, et viktig hormon som motvirker aldring og stimulerer immunsystemet, nedbrytingen av fett og bygging av muskel-,bein- og bindevevsceller. Det gir dessuten ogt apetitt og søthunger.
DETTE er grunnen til at det er viktig å stabilisere blodsukkeret.


Insulin hemmer også fettforbrenningen, og skrur faktisk på flere av de genene som styrer kroppens egen fettproduksjon.
Karbohydratene en spiser blir tatt opp av muskelcellene som glukose og lagret der som glykogen. De har derimot begrenset lagringsplass, og når de er fulle, blir resten av glukosen (som jo er en stor mengde etter et høyglykemisk måltid) puttet inn i fettcellene og omdannet til fettsyrer og triacylglyserider. En trenger egentlig ikke å spise karbohydrater i det hele tatt, da kroppen klarer å lage glukose selv (av glykogene aminosyrer i protein eller fra glyseroldelen i fett). Hjernen klarer seg også fint uten sukker. Hjernen , og hjertets, favorittbrensel er faktisk ketonlegemer, som dannes via acetyl-CoA fra nedbryting av fettsyrer.


Blir dette for mye biokjemi for deg? Vil du heller vite hvordan en heller bør spise i praksis?Fett er ikke skadelig. Til tross for fettfobien her til lands er det noe av det sunneste vi kan spise!Fett stimulerer ikke insulinutskillelsen i det hele tatt!
Naturlige fettkilder fra dyr og mange planter er gunstige, dersom de ikke ødelegges ved raffinering eller for sterk varmebehandling. Dyrefett inneholder mange ulike fettsyrer, inkludert essensielle omega-3- og omega-6- fettsyrer. Fete kjøttstykker, fet fisk,tran,ost,smør,rømme,fløte, eggeplommet, avokado,nøtter og frø, olivenolje, udo's choice olje og fiskeoljer bør være en del av det daglige kostholdet. Unngå margarin,vegetabliske oljer, herdet fett (i chips, pommes frites,frityrstekt mat, kjeks) da dette er transfettsyrer som kroppen ikke klarer å bryte ned(hoper seg faktisk opp i kroppen,dette er IKKE bra).


Proteiner er viktig å få i seg, og gode kilder som gir de essensielle aminosyrene er : egg,kjøtt,fisk,skalldyr,ost. Det er ikke noe som heter essensielle karbohydrater, men gode kilder er grønnsaker, salater, nøtter, melkeprodukter,bær og frukt.

Hvordan?
Spis smør; inneholder gunstige fettsyrer som kapronsyre,smørsyre og CLA.
Oster er gode kilder til protein og fett av høy biologisk kvalitet, og vitaminer og mineraler som kalsium,fosfor,vitamin A,D,osv.
Til frokosten vil stort sett alle ha glede av å
kutte ned på mengden korn og melk og heller spise grønnsaker
(rester fra gårsdagens middag?en salat du laget dagen før?)
sammen med proteinrike matvarer som kjøtt
(svin,kylling,vilt,okse,osv,) fisk(makrell i tomat, tunfisk, sild, reker, laks,fiskekaker) egg (stekt,kokt,eggerøre,omelett) eller
ost og mye fett.
Tør å være kreativ. Hvem bestemmer at frokost = tørre brødskiver? Tidsklemme? hva med å lage klar kvelden før? Det er bare en dårlig unnskyldning.. ( :) )
Ikke bland mye fett og karbohydrater i samme måltid. Insulinet som da skilles ut vil da putte både sukkeret og fettsyrene inn i fettcellene og lagret der som fett. For bedre hormonbalanse, kutt ned på karbohydratmengden og øk heller andelen fett.


Dette gir et stabilt blodsukker med alle de positive effekten som følger med- en behagelig metthetsfølelse som varer lenge, økt energinivå og i det lange løp, bedre helse.

Kilde; Mat og Helse.no ,Mat og helse:INNSIKT: Fett oktober 2008.

2 kommentarer:

  1. Dette var interessant lesning:-) Spennende å lære noe nytt!

    Hilsen Wenche, mammaen til Marianne

    SvarSlett
  2. takk, kjekt at du synes det!:)

    SvarSlett