21.12.2010

Derfor bør du spise nøtter!


Julen er nøttens høysesong og mange setter frem fat med nøtter for å skape kos og julestemning. 
Nøtter er sunne, de gjør deg mett, de gir deg ny energi og det viktige sunne fettet – og så er de dessuten praktiske og lette ta med seg. De inneholder lite karbohydrater, mye fett og moderat med proteiner, og masse mineraler og vitaminer. Og som om ikke det var nok, har nøttene også en lang rekke positive effekter på helsen og immunforsvarets evne til å beskytte oss mot sykdom. Disse vidundrene kommer i mange varianter og er som oftest fryktelig gode. Men mange kaloribevisste vegrer seg for å spise nøtter, da de tror at nøtter er usunt og fetende. Men da er det kanskje på tide å tro om igjen?


For de fleste nøtter er fylt med såkalt umettet fett, som er samme type fett som finnes i olivenolje. En rekke studier har vist at denne typen fett er til stor fordel for hjertet, og kan redusere sjansen for hjertesykdom med opptil 21 prosent. Umettet fett kan også beskytte mot kreft, styrke immunforsvaret og øke konsentrasjonsevnen. 

Nøtter er sunnest i naturlig utgave, så unngå nøtter som er saltet og oljeristet, honningristet, glasert eller bearbeidet på annen måte. Bearbeidingen gjør nemlig at nøttene endrer karakter og i stedet blir til usunne mellommåltider. Nøtter er i tillegg en fin kilde til både magnesium og E-vitamin, som også kan forebygge og redusere sjansen for hjertesykdom. Spiser du en håndfull med nøtter om dagen, er dette et enkelt tiltak for et sunnere hjerte. Dessuten er det et ideelt og sunt alternativ til potetgull og sjokolade og julekaker.  

Jeg spiser ofte nøtter, spesielt like jeg valnøtter og mandler.
Valnøtter har en rekke dokumenterte positive effekter for helsen.
Valnøtter ligger i toppskiktet når det gjelder innhold av antioksidanter, og er proppfulle av helsebringende stoffer. Nøttene inneholder blant annet polyphenoler som kan beskytte oss mot kreft, samt umettet fett og omega 3-fettsyrer som forebygger hjerte- og karsykdommer. Valnøtter er rike på mineralet magnesium, som både styrker immunforsvaret og beinstrukturen. Og spiser du en håndfull valnøtter før du legger deg, vil det sannsynligvis virke positivt på nattesøvnen. Det er fordi nøttene inneholder hormonet melatonin, som bedrer søvnmønsteret.

Valnøtter er rike på fiber, antioksidanter og umettede fettsyrer, en av dem kalles alpha linolenic acid (ALA), og er en omega 3-fettsyre. Valnøtter gjør godt for hjertet da de er stappfulle med umettet fett og omega 3-fettsyrer, som man ellers finner mye av i fisk. Disse nøttene har også høye verdier med B6, som er viktig for stoffskiftet, nervesystemet og røde blodlegemer. Forskerne tror disse stoffene kan forklare den gunstige effekten de har på blodtrykket.
Her er en graf med ulike nøtter og innhold av fett, protein og karbohydrater, og omega3 / 6 forhold. 

Se også:

Og er du heldig får du filipine:
Filipine er et spill eller en selskapslek som man kan leke i julen, eller andre tider på året da det spises nøtter. Dersom man finner to nøtter i samme skall, så spiser man den ene selv, og gir den andre til en venn som også vil spille filipine. Spillerne skal da, neste gang de treffes, eller neste morgen se hvem av de to som først husker å si ordet «filipine» til den andre. Den som sier ordet først, har vunnet, og kan ha krav på en gave eller premie fra den andre, i henhold til avtalt innsats.

11 kommentarer:

 1. nam nam nøtter er bare sååå bra :-D Jeg er mest glad i valnøtter, paranøtter og mandler!! Merker at hvis jeg glemmer min daglig dose nøtter får jeg mer krampe...det har vel noe med magnesiumen å gjøre når man spiser lite karbo?

  SvarSlett
 2. Stemmer det!Magnesium og kalsiummengden må være i balanse.Vet ikke om du får underskudd så fort, men å momse nøtter er en sunn og smakfull måte å sikre mineralinntaket på;)

  SvarSlett
 3. ja nøtter er både godt og sundt. postet nettopp ett innlegg om det. skjekk ut om du vil :)

  SvarSlett
 4. Tjohei hei fikk svar på IgG test fra bmlab i dag reagerer på nøtter, kasein og laktose- perfekt når man lever på LCHF. Damn sier bare jeg ! Men satser på med reparering av lekk tarm kan det reverseres.

  God jul Solveig.

  SvarSlett
 5. Liller gold: leste innlegget ditt!Ser ut som vi har mange like ideer om kosthold:)
  Line: Hm..ja det er kiipt.Heldigvis finnes det enda masse god mat du KAN spise! vi får fokusere på det;) God jul til deg også! Du har virkelig en blogg som skaper julestemning!

  SvarSlett
 6. Nøtter er fantastisk :)
  Jeg lurer dog litt på den tabellen din, skal jeg lese den som at feks cashewnøtter har ca 12 % fett? i denne tabellen: http://www.helsedirektoratet.no/vp/multimedia/archive/00014/Energi_og_fett_i_n_t_14541a.pdf
  Står de oppført med 48 g fett.
  Samme her:
  http://lavkarbo.no/matvaretabell/frukt-og-gronnt

  hilsen Øystein

  SvarSlett
 7. Elsker nøtter, men har ikke våget meg på Macadamia etter jeg startet LCHF - i de tabeller jeg har sett står de med 16 g karbo/100 g - men denne plansjen antyder under 5 etter hva jeg kan se - er det riktig...
  Kristin

  SvarSlett
 8. Beklager dette...i amerikanske tabeller tar de ofte å trekker fra fiber fra karbohydratinnholdet. Tror muligens det er det som er grunnen. Og det er ikke per 100 gram, men per "serving".. jeg skal komme med en bedre tabell!:)

  SvarSlett
 9. Ja viktig å fokusere på det positive, så dette skal gå bra:). Takk for koselig tilbakemelding Solveig:)

  SvarSlett
 10. Jeg har vel glemt i noen dager når jeg får lettere krampe :-D Ønsker deg en fin juleferie :-D

  SvarSlett
 11. Solveig,
  En fryd å lese - elsker nøtter og har alltid hatt en følelse av at det er sunt. Nå litt mer kunnskap som støtter dette. Ellers har jeg funnet ut at jeg trenger mye mindre mat enn jeg tradisjonelt har inntatt, særlig i perioder hvor jeg praktiserer yoga mye. Da holder blodsukker stabilt og energinivået høyt. Resulterer i mye aktivitet uten nevneverdig vektreduksjon. Funker utrolig bra.

  SvarSlett