06.12.2010

Glukoneogenese


På tide med litt nutritional physiology and biochemistry ;) 
Holder på å lese til eksamener i disse tider.
Heng med!

I grafen om metabolismen av glukose, protein, og fett kan du se at alle de tre næringsstoffene er koblet til hverandre på en måte eller en annen via biokjemiske reaksjoner. Etter at de absorberes av tynntarmen blir fett (triglyserider, diglyserider, monoglyserider, fettsyrer, og kolesterol) sendt til fettvev og andre vev, hvor de trengs. Bortsett fra kolesterol er den endelige formen av fett i fettvevet triglyserider. Når kroppen trenger mer energi, ATP, i tilfeller av enten en begrensning av karbohydrater, faste eller sult, bryter kroppen ned fett som brensel. Blodsukkeret må opprettholdes, og derfor omdannes andre substrater dersom karbohydrater ikke er tilstede. Dette er glukoneogenesen, som genererer eller produserer "ny glukose." Derfor vi den "nye glukosen" sørge for et stabilt blodsukker selv i kristiske tilfeller av sult eller ved karbohydrat-begrensning. Fett blir derimot ikke til glukose. Først brytes triglyserider ned til glyserol og fettsyrer. Fettsyrer består av fire eller flere karbonatomer, i tillegg til hydrogen og oksygen atomer. Glyserol omdannes til glukose.

Resten av fettsyrene kan brukes til å produsere energi gjennom ”Tricarboxylic Acid Cycle” (TCA syklusen) hvis det er et minimum av oxaloacetate tilstede(et derivat fra glukose.) Hvis ikke, vil de bli til beta-hydroxybutyrate, som er ketoner.
Hjernen, musklene, og hjertet kan bruke beta-hydroxybutyrates for energikilde og energiproduksjon. Noen rapporter sier at beta-hydroxybutyrates til og med er 25% mer effektive i forhold til glukose i disse vevene. Den minste enheten av proteiner – aminosyrene, absorberes av tynntarmen og sendes til vev for igjen å bli til proteiner (anabolisme.) Når kroppen trenger mer drivstoff, i tilfelle av at karbohydrater begrenses eller ved sult, kan kroppen også ned proteiner (katabolisme) til aminosyrer, som omdannes, og senere blir brukt til å produsere glukose for energi. Ved konvertering av protein eller aminosyrer til glukose for energi er det et energitap på en kilokalori per gram.

2 kommentarer: