02.05.2009

Små høyintense sprinter gir store fordeler

Listen over hva trening er bra for er alt for lang til å skrives ned her.

Men for å nevne noen av de viktigste:
-Trening gjør at du får økt overskudd og at du føler deg bra!
-Økt blodgjennomstrømning i blodårene gir raskere og økt leveranse av viktige næringsstoffer til hjernen og andre organer, musklene og alle cellene i kroppen.
-Forbedret omsetning av fett, proteiner, karbohydrater
-Bedret insulinsensitivitet (normaliserer hormonbalansen)
-Løser opp stive ledd og muskler
- Hindrer for tidlig aldring
-Forbedrer humøret og selvrespekten og reduserer følelser som sinne, irritasjon,forvirring
-Frigjør kroppens egen antidepressive kjemikalier; endorfinene serotonin, dopamin, noradrenalin.
-Øker immunforvaret, som gir bedret motstand mot bakterier og virus.
-Er en effektiv stressbuffer
- Hjelper til med å holde vekten, reduserer overvekt.
-Øker muskelmassen, opprettholder forbrenningen.

Men dette vet dere nok fra før, hva?

Og nordmenn trener mer enn noen gang.
Ifølge en ny undersøkelse fra statistisk sentralbyrå er det nå til sammen:
15 prosent som sier de trener sjeldnere enn hver måned eller aldri.
42 prosent sier at de trener tre ganger i uka eller mer
18 prosent sier at de trener omtrent daglig
Helt ærlig nå, i hvilken kategori ligger du?

Videre sier rapporten at andelen som går fotturer og som trener styrketrening har økt de siste årene, mens svømming har tapt terreng. Kvinner og menn trener nå omtrent like mye;
-menn driver mest med fotball, sykling, golf og går mer på ski,
-kvinner driver mest med løping, aerobic og trening på treningsstudio.
Selv om det er mennesker med høy utdanning som trener mest, har inntektsnivået lite å si for hvor mye folk trener. Det er vistnok en tendens til at voksne mennesker som trener mye også leser mange bøker. De som driver med fysisk aktivitet daglig leser 15 bøker i året, mens de som aldri trener kun leser ni bøker i året
For TV-titting er tendensen ikke overraskende motsatt;

De som aldri trener, ser i gjennomsnitt omtrent 16 timer TV i uka, mens de som trener daglig, ser nesten 13 timer i uka.

Mange har en travel hverdag. Jobb, studier, verv, venner, familie er alle ting som krever sin tid og oppmerksomhet, og da er det lett å føle at treningen bare blir ENDA en ting som må settes inn i timeplanen. Særlig er mai en travel måned; konfirmasjoner, bursdager, 17.maifeiring, eksamenslesing, vårrengjøring og oppryddning i skiutstyret fra vinteren.
Det er lett å si: "jeg har ikke tid til å trene!". Men når en ikke har trent på en stund kommer den dårlige samvittigheten og det blir vanskeligere å begynne på igjen.
For en har jo lyst, har bare ikke tid....

Men jeg har en god nyhet! :)
Det trenger ikke ta så mye tid! Alle har 15 min, kanskje har du til og med 30?

Jeg skal dele med dere en artikkel fra ScienceDaily som sier at: (oversatt til norsk)

"Et par 30-sekunders sprinter er like fordelaktig som 1 times lang joggetur. Forskere ved McMaster Universitet har funnet ut at små perioder med intens trening økte muskelhelse og prestasjon like mye som uker med moderat utholdenhetstrening. HØYintensive sprinter økte funksjonen og strukturen til blodkarene, spesielt de arterene som frakter blod til musklene og hjertet. Siden stive blodkar bidrar til høyt blodtrykket og hjerte-og-karsykdom er dette med på å redusere risikoen. Forskerne fant også at enzymet citrate syntase, som er viktig i vevets mulighet til å bruke oksygen under trening, økte under høy-intensitets trening. Dette økte utholdenheten og oksygenopptaket. Det ble også bevist at intervalltrening forbrenner fett raskere enn moderat intensitet. "Denne type trening er svært krevende og hard, og krever høy motivasjon, men alikevel kan slike korte , harde drag føre til lik eller bedre utholdenhet, form og helse. Dette er et alternativ for dem med lack of time ", sier Martin Gibala, professor og forsker på universitetet. "

Så dersom en ikke vil trene kan en ikke lenger skylde på tiden. Den holder ikke som argument lengre. Og så er det jo veldig kjekt at en kan komme unna med et par harde minutter istedet for å måtte svette og streve i timesvis, hva?! ;) UT OG TREN! eller inn.. det er som kjent pollensesong nå. "ATSJHO!!" for min del desverre..

Se tidligere innlegg om intervalltrening (4x4) om du vil ha tips for å komme igang!

Solveig:)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar