09.12.2009

spis som den huleboeren du (egentlig) erFøler du deg som en huleboer?
Kanskje ikke, for i dagens høyteknologiske og moderne samfunn er det lite som minner om den gang menneskene var jegere og levde fritt ute i naturen. Enkle løsninger, mat i kjøleskapet til enhver tid, bil, båt,fly, vi trenger såvidt løfte en finger..; vel, jo for å trykke på TV'en.
Noen ganger rømmer menn til fjells på jakt eller fisketur, og det er nok det nærmeste en kommer den primitive tilværelsen.
Men faktum er at vi alle egentlig er 99.99 % like (genetisk) som de huleboerne som levde for 200 000 år siden. Hvorfor lever vi idag da på en måte som er helt unaturlig for oss?

Et eksempel på en evne som var mer fordelaktig før enn nå i dagens samfunn er evnen til fettlagring. Den innebygde evnen til å lagre fett som en fremtidig energikilde var det som sikret vår overlevelse. Idag er den evnen en av de faktorene som fører til overvekt, sykdom og død. Fulle kjøleskap til enhver tid med unaturlig usunn mat har hatt katastrofale konsekvenser. Mennesket er skapt for å bygge opp lagre med fett på kroppen for å ha noe å "tære på" når vinteren kommer. Dette er hvor genial kroppen er. Den tenker kun på hvordan du skal kunne overleve. Men faktorer i livsstilen vår idag fører ikke til forlenget levetid, heller det motsatte. For akkurat som bjørnen er vi skapt til å danne disse vinterlagrene ved hjelp av karbohydrater.

Du trodde kanskje at bjørnen gjorde seg klar for vinteren i hiet ved hjelp av å spise mye fett og proteinrikt kjøtt og fisk?! Nei.Bjørnen bruker sommeren til å spise bær.
Masse søte bær, fulle av fruktsukker.
Den klarer å gå opp en tredjedel i vekt bare ved å trykke i seg bær.
Bærene blir brutt ned til glukose og fruktose, øker blodsukkeret, og fører til utskillelse av insulin.
Insulin er et innlagringshormon, og det skuffer sukkeret inn i cellene. Dette gir energi, slik at kroppen ikke trenger å skaffe seg den ved å bryte ned andre lagre (fett). Insulin blokkerer slik fettforbrenningen, og skrur på fettlagringen, fordi glukoseoverskudd blir lagret som fett.
Når sommeren er over blir det for bjørnen slutt på sukkertilgangen. Bærsesongen er over, og fett og proteininntaket øker istedet. Når vinteren kommer overlever den ved å tære på sitt eget kroppsfett. Den får både vann og nok energi via nedbrytningen av fett (betaoksidasjon) til hele den lange vinteren i hi.


Vi har det på samme måten. Forskjellen er bare at den lange vinteren uten mattilgang ikke kommer. Den er istedet motsatt, om vinteren spiser de fleste som regel mer (og spesielt rundt juletider?). Når det istedet dukker opp sukker overalt, iform av lettfordøyelige høyglykemiske karbohydrater
(loff, pizza, stivelsesrike matvarer, sukkertøy, brus, osv),
tror kroppen at det er sommer og tid for å fylle opp lagrene for vinteren. Fettlagringsknappen slås på.
Insulin utskilles i massevis, og kronisk høyt insulinnivå fører ikke bare til overvekt og diabetes, men utallige sykdommer som hjerte og kar sykdom, kreft og inflammasjonssykdommer.

Samfunnet vårt er sukkerforgiftet.
Lett-produkter, som inneholder mindre fett, er istedet sniksukret for å smake "likt" de naturlige, noe som er enda verre. Lettfordøyelig stivelse er overalt, og er sukker akkurat som vanlig bordsukker. Stadige blodsukkertopper og blodsukkerfall blir følgene, og det er derfor mange "sukkeravhengige" er avhengige av utallige mellommåltider for å "holde blodsukkeret oppe". Dette anbefales faktisk fra "høyeste hold", og av både ernærings og treningseksperter. Men befolkningen blir bare fetere og fetere. Og det er jo logisk, da vi er genetisk skapt for å bli fete av karbohydater. Kroppen "vet" jo ikke at det ikke kommer en kald vinter med mangel på mat. Den gjør bare det genene er programmert til.

Fett og proteiner derimot, er viktige næringsstoffer. De har en nytteverdi for kroppen.
Essensielle fettsyrer og essensielle aminosyrer.
Det finnes ikke essensielle karbohydrater, de gir bare energi.
Spis derfor naturlig mat. Mer fett. Ikke vær redd for animalsk fett. Heller ikke mettet fett.
Vi spiser mindre mettet fett og mer karbohydrater og vegetabliske planteoljer (flerumettet omega-6 fettsyrer) enn noen gang. Og antall hjerteinfarkt, kreft, overvekt, diabetes øker sterkt. De som spiser animalsk mat er nesten fri for disse sykdommene. Folkegrupper som lever av fisk,kjøtt og har en hovedvekt på fett, er alltid friskere enn folkegrupper som lever av sukker og stivelse.
Vi er rovdyr. Vi er enda genetisk tilpasset til å spise den maten som menneskene spiste når vi var jegere, før vi begynnte å dyrke jorden. Uten animalsk mat risikerer vi feilernæring og mangelsykdommer. For eksempel finnes vitamin B12, et livsviktig vitamin, bare i animalske matvarer, noe som tyder på at det er meningen at vi skal spise kjøtt. Jern, vitamin A og omega-3 fettsyrer er også best tilgjengelig i animalske matvarer. Disse mikronæringsstoffene er essensielle for oss.
Naturlig mat, mat som menneskene er skapt for å spise, vil gjøre deg friskere, slankere og optimalisere helsen din.


Solveig :)
Kilde: "Istallet for doping", Frank Nilsson, Sten Sture Skaldeman

2 kommentarer:

 1. Interessant dette med steinalderkost. Skulle gjerne spist mer i denne retningen selv. Nå har jeg jo allerede kuttet drastisk ned på sukker og andre karbohydratkilder som poteter, brød osv.

  Problemet er at jeg liker å trene ganske intensivt. Typisk 4x4, både intervall og styrke, og jeg føler at jeg må ha i meg karbohydrater både før og etter slik trening for å kunne yte maksimalt, og for å kunne restituere godt nok.

  Noen tanker om hvordan kroppen håndterer et slikt kosthold, karbohydratrestriktivt til vanlig, men godt med karbohydrater et par timer før trening (havregryn), og gjerne litt kjappe karbs (drikke) underveis og rett etter trening... En god idé?

  Morten :)

  SvarSlett
 2. Så bra at du har kuttet ned på det.
  Selv om du trener intensivt vil du kunne klare å trene slik uten å være avhengig av karbohydrater. Men du vil kunne tolere disse karbohydratene bedre enn "stillesittere" fordi du forbruker sukkeret under treningen din. Vit da at kroppen vil forbruke blodsukkeret ditt istedet for fettlagrene dine. For restitusjonen er det viktigst med mye fett og proteiner. Både omega-3 fettsyrer og mettet fett. Lærer du kroppen å forbrenne fett også under høyintensive sprinter osv vil du kunne holde ut lengre og unngå å treffe "veggen". Det tar litt tid før kroppen er helt innstilt på fettdrift, (må produsere de rette enzymene og skifte om metabolismen til å foretrekke fett),så vær tålmodig:)
  Du som er interresert i kosthold og trener mye bør lese boken : "Istallet for doping" av Frank Nilsson. Det er en bok om steinalderkost og hvordan å spise og trene riktig (slik vi er ment) kan være like effektivt som doping. Veldig bra bok! Bestill på nett. søk på corpus livnan.
  www.marksdailyapple.com er også en bra nettside!
  Fortell gjerne hvordan det går videre :)
  Solveig:)

  SvarSlett