01.12.2009

Influensa- blir vi smittet av vinteren?


Fører vinteren til influensa? 
Influensa er dere sikkert så lei av å lese om nå- svineinfluensaen har jo snart vært i avisene og på nyhetene i ett helt år. 
Men vet du egentlig hva vanlig influensa er? 
Influensa får en når en smittes av influensaviruset, som kommer i ulike varianter fra år til år, og som sikter på luftveiene ved å binde seg til overflaten på cellene der. Deretter frigjør viruset sin genetiske informasjon til denne cellens kjerne, og overtar styringen over den. Viruset får cellen til å produsere masse kopier av seg selv, og disse sprenger til slutt cellen når de frigjøres, og cellen dør/blir drept. De nye viruspartiklene infiserer så andre celler og du får influensa-symptomene. 
De er ubehagelige; feber, slapphet, smerte og ubehag i kroppen, forkjølelse osv, men er ikke livstruende alene. Kroppen har et glimrende immunforsvar som jobber iherdig dag og natt for å bekjempe viruspartiklene, og det er jo sjeldent at sykdommer varer lengre enn en uke. 

Influensa svekker derimot immunforsvaret, det er jo opptatt med virusbekjempelsen, slik at kroppen er mer sårbar ovenfor andre, mer seriøse infeksjoner. Siden influensa skyldes et virus- og ikke en bakterie- virker ikke antibiotika-og det gis heller ikke noe medisin - kun vaksine-mot influensa. Den kureres best med hvile, inntak av mye væske, omsorg og pleie av en som er glad i deg, og en bøtte tålmodighet. 


Hvorfor sier vi at det er influensasesong?  
Mikrobiologer (studerer mikroorganismer) har studert grunnen til at influensaviruset liker seg best om vinteren. Virologer (de som studere virus) har funnet ut at at influensaviruset spres med større sannsynlighet ved kaldere temperaturer. De kalde, tørre omstendighetene drar fuktighet ut av de dråpene som blir frigitt fra hosting og nys, som tillater viruset å sveve rundt i luften. I tillegg gjør kald tørr luft at nesen og luftveiene tørker mer ut, slik at virus-overføring går lettere. Dette går imot den vanlige oppfatning om at vi får influensa fordi immunforsvaret er mindre aktivt under vinteren. Det ville jo også være usannsynlig at kroppen (så genialt som den er konstruert) skrur ned forsvaret om vinteren. Så grunnen er at influensaviruset spres ved kalde temperaturer, og ikke varme.  Når syke hoster eller nyser blir mikroskopiske partikler av vann og virus spredd ut i luften. I den lave temperaturen blir dråpene tørket ut, og da er viruset mer stabilt, og holder seg i luften lengre. 
Influensavirus dekker seg også med en fett+proteinforbindelse (hemagglutinin for spesielt interesserte), og denne størkner og blir hard ved lave temperaturer. Derfor er viruset mer stabilt om vinteren. I halsen og lungene smelter derimot dette laget, slik at viruset kan angripe cellene.FORSKNING: 
Å ha det varmt nok i hjemmet fører til bedre helse ifølge en ny studie.  
(Warmer Homes Mean Better Health For Poor People, Study Suggests ScienceDaily (Nov. 8, 2009)

Positive effekter inkluderer reduksjon i puste-relaterte plager som forkjølelse og influensa-symptomer, allergier og tørrhoste om natten. Bedre oppvarming av huset virker merkelig nok også å ha innflytelse på blodtrykket og hjertesykdommer, og i studien var det mindre hendelser av depressjon og angst der varmen var høyere. Fattige som bor i dårlige hus  med dårlig varming og isolasjon har større risiko for å utvikle kroniske sykdommer og lavere levealder. Forskerne mener derfor at en av tiltakene som bør settes igang for å forebygge sykdommene er å forbedre botilstanden til de fattige, og generelt anbefale folk å ha det varmt nok i huset sitt.

Men selv om det er influensasesong- betyr ikke dette at du blir syk. Går du rundt med en negativ deterministisk holdning "snart blir nok jeg også syk"- ja da blir du nok det også. 
Ikke tenk deg syk- ta det som det kommer. 
Vær smart i vinter:
 - hold deg unna personer som hoster og de som har influensa
- vær varm på beina- bruk antibac (hjelper nok ikke mot virus, men det går ennå an å bli syk av bakterier ;)! )
- spis sunt
- få i deg vitaminer
- lek 
- få frisk luft

- vær i aktivitet
- gå på ski

- og tenk på hvor frisk og rask du er! :)

Solveig:)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar