11.07.2010

Alkohol ødelegger søvnkvaliteten


Sover du dårlig? 

Alkohol er trolig verdens mest benyttede sovemiddel og mange drikker vin, konjakk eller whisky for å sove bedre. Det de kanskje ikke vet er at ja, alkohol vil gjør deg trettere, og kan gjøre at du sovner raskere, men den vil samtidig forstyrrer søvnkvaliteten, slik at kvaliteten på søvnen blir dårligere og ikke tilstrekkelig dyp.

Nok søvn er essensielt. Forskning viser en korrelasjon mellom søvnmangel og økt risiko for overvekt og ulike sykdommer, og mener at søvnmangel kan være en av årsakene til at flere og flere sliter med overvekt og fedme, da gjennomsnittet sover mindre nå enn for noen tiår siden.
Nærmere bestemt vil sovemangel påvirke 1) hvordan kroppen bruker glukose (sukker / karbohydrater) og 2) insulinutskillelsen, 3) øke appetitten, og 4) reduserer andel energi du forbruker.

Om man drikker rett før man skal legge seg, forhindrer det at kroppen havner i den dype REM-søvnen. Man blir i stedet i den «ytre» søvnen, og det fører til at stresshormonene i kroppen øker.

Når en drikker alkohol kort tid før en går til sengs øker da mengden ikke-REM søvn (søvnstradie 1-4) mens mengden REM (rapid eye movement søvn) blir redusert de første timene av søvnen. REM er det søvnstadiet hvor vi har de billedlige, levende og visuelle drømmene. Når alkoholen er forbrent (gjerne halvveis i søvnen) vil en ha en del abstinenssymptomer (forstyrret søvn, hjertebank, svetting, tarmirritasjon). Med andre ord: søvnen i første halvdel av natten etter inntak av alkohol blir lite påvirket, mens søvnen i siste halvdel normalt blir dårlig og fragmentert. Mye alkohol fører også til at man må tisse, og våkner for å gå på do.

Vår naturlige døgnrytme reguleres vanligvis ved at hjernen utsondrer søvnhormonet melatonin når det er kveld. Men etter et glass rødvin eller to kan hormonet slå til enda tidligere, i følge italienske forskere. Forskerne fant ut at alkoholrelatert trøtthet kan skyldes melatonin. Skallet til flere av druene som brukes i rødvin inneholder nemlig høye nivåer av dette søvn-hormonet. Dette gjelder spesielt vindruer som Nebbolo, Merlot, Cabernet Sauvignon, Sangiovese og Croatina. Melatonin har egne reseptorer som er involvert i regulering av søvn, våkenhet og døgnrytme.

Alkohol gjør at en sover uroligere. Drikker man rett før leggetid, kan en rammes av apné (tilfeldig pustestans under søvnen) selv om man vanligvis ikke sliter med problemet. Snorker en i tillegg, øker risikoen for hjerteattakk og slag.
Fordi du lett kan bli revet ut av REM-søvn, vil mange som har drukket dagen før oppleve å våkne tidlig om morgenen – uten å føle seg særlig uthvilt. Sliter du med å sovne bør du avstå fra alkohol – i alle fall når det nærmer seg leggetid.


Tips for bedre søvn:
·         Stå opp omtrent til samme tid hver dag.
·         Få litt mosjon hver dag, men ikke rett før du skal sove.
·         Unngå kaffe, te og coladrikker i fire timer før sengetid.
·         Ikke gå sulten til sengs.
·         Ikke bruk alkohol som sovemiddel.
·         Sørg for mørke og ro i soverommet.
·         Ha en passelig temperatur i soverommet.
·         Gå ut av sengen og gjør noe annet en stund hvis du ikke får sove. 

Følg med for neste innlegg om søvn og hvordan søvnmangel påvirker deg og sulthormonene dine.

Her er andre innlegg om søvn:


Få bedre søvn

En blund gjør deg smartere 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar