08.07.2010

Vitamin E gir mindre risiko for Alzheimers


Høye blodverdier av vitamin E reduserer risikoen for å utvikle Alzheimers sykdom!
Ifølge en svensk studie (lagt ut på ScienceDaily (7. juli 2010)) har høye nivåer av vitamin E i flere komponenter i blodet blitt forbundet med en redusert risiko for Alzheimers sykdom (AD) hos eldre, noe som tyder på at vitamin E kan bidra til å forhindre kognitiv svekkelse hos eldre mennesker.

Hva er vitamin E?


Selv om navnet gjør det høres ut som en enkelt substans, er vitamin E egentlig en familie av fettløselige vitaminer som er aktive i hele kroppen.
Noen medlemmer av vitamin E familien kalles tokoferoler. Disse medlemmer er alfa tokoferol, beta tokoferol, gamma tokoferol, og deltaet tokoferol. Andre medlemmer av vitamin E familien kalles tocotrienols.

Funksjonene til vitamin E er mange, og blir tydeligvis bare flere, da forskningen på dette viktige vitaminet øker.  En av dem er at det bidrar til forebygging av oksidativt stress.  For selv om mennesker må puste oksygen for å holde seg i live, er oksygen faktisk en potensiell farlig substans i kroppen, fordi det kan gjøre molekyler altfor reaktive. Når oksygen-molekyler er blitt for reaktive kan de begynne å skade cellenstrukturene rundt dem. I biokjemi er denne ubalanserte situasjonen som involverer oksygen kalt oksidativt stress.  

Vitamin E bidrar til å hindre oksidativt stress ved å arbeide sammen med en gruppe næringsstoffer som hindrer oksygenmolekyler å bli for reaktive. Denne gruppen av næringsstoffer er vitamin C, glutation, selen og vitamin B3. Noen forskere tror at vitamin E faktisk er det viktigste medlemmet av denne oksidativt stress-forebygge gruppe.
Vitamin E beskytter også direkte huden mot ultrafiolett stråling (også kalt UV-lys).
I en rekke undersøkelser har vitamin E vist seg å hindre UV skader. Når kosten inneholder mat rik på vitamin E, kan vitamin E reise til hudens cellemembraner og utøve den samme beskyttende effekten.

Det gir beskyttelse mot blærekreft. En av fordelene med å lage mat rik på vitamin E er en opp til 50% reduksjon i risiko for å utvikle blærekreft. Blærekreft, som dreper 12 500 amerikanere årlig, er den fjerde ledende krefttypen blant menn, og er fire ganger vanligere hos menn enn kvinner.


Vitamin E fra mat, men ikke tilskudd gir beskyttelse mot prostatakreft og Alzheimers sykdom.

 Mens typen vitamin E som vanligvis brukes i kosttilskudd er alfa-tokoferol, er det en annen form for vitamin E, gamma-tokoferol, men ikke alfa-tokoferol, som hemmer spredningen av prostata kreftceller, uten å påvirke friske prostata celler. I tilegg vises anti-kreft effekter av gamma-tokoferol, når den kombineres med andre former for vitamin E som delta-tokoferol, altså additive effekter.

Nyere forskning har avdekket at gamma-tokoferol har anti-inflammatoriske effekter, noe som har ført forskere til å tenke at denne typen kan være mer kardio-protektiv enn alfa-tokoferol, som  finnes i de fleste kosttilskudd. Ikke bare er gamma-tokoferol anti-inflammatorisk, men den er også svært lett tiltrukket til kjernen i cellen, -området hvor mutasjoner i DNAet kan fremme utvikling av kreft.

Begge typer er naturlig tilstede i mat rik på vitamin E, som inkluderer en rekke grønnsaker; brokkoli, nepe, spinat og grønnkål, nøtter,  solsikkefrø og mandler. Et høyt inntak av vitamin E fra mat, men ikke fra tilskudd (som vanligvis inneholder bare alfa-tokoferol) er også omvendt assosiert med Alzheimers sykdom. De fant en 67% lavere risiko for Alzheimers i personer med høyest inntak av vitamin E fra mat og konkluderte at: «ulike former tokoferol snarere enn alfa-tokoferol alene kan ha betydning i den beskyttende effekten av vitamin E, spesielt i sammenheng med Alzheimers sykdom. "
den beskyttende effekten av vitamin E ser ut til å være relatert til kombinasjonen av ulike former.
Hvilke matvarer gir vitamin E?
Svært gode kilder til vitamin E inkluderer mandler og spinat, grønne grønnsaker, sennep, og solsikkefrø. Andre gode kilder til vitamin E inkluderer persille, grønnkål, avokado, papaya, oliven, paprika, rosenkål, kiwi, tomat, blåbær og brokkoli.

 Relaterte innlegg:
Spiser du på deg Alzheimers? 

VITAMIN A 

Helsefordelene med SINK 

2 kommentarer:

  1. Dette var interessant lesning. Jeg får sannsynlig i meg endel vitamin E i kosten som spiser lavkarbo. Mandler, spinat, oliven , solsikkefrø osv...Lærer mye av deg jeg:-)

    SvarSlett
  2. Det er bra du lærer noe:)!
    Ja,for når vi spiser lavkarbo med ren naturlig mat får vi i oss vitaminenen vi trenger. Kjøtt, fisk, egg, avokado og mye fett sikrer et optimalt opptak av de fettløselige vitaminene A og D, og de er de beste kildene til vitamin B12.

    SvarSlett