14.10.2009

Høsten- ikke la den knekke deg


Alle snakker om været, men ingen gjør noe med det (Mark Twain)

Når det går mot mørkere og kaldere tider går det ofte samme veien med humøret.
Kipt er det å måtte kle mer på seg, det blåser og regner, mørkt når du skal stå opp, mørkt når du er ferdig med middagen, og en orker ikke å finne på like mye som under den lyse, varme, deilige sommeren. Siden det er mørkere produseres mer melatonin, og vi føler oss trettere og slappere, og mange depper.
Vinterdepresjon kalles fenomenet.

Selv trenger jeg ikke å tenke på dette før jeg vender hjem til Norge i desember, men la meg prøve å hjelpe deg. Depresjon er et så sterkt ord, er du sikker på du ikke bare har vitamin-mangel?

Næringstoffer danner den kjemiske basisen i nevrotransmitterne,
de kjemikaliene i hjernen som påvirker humøret.
Personer som føler seg deprimert har ofte lave nivåer av serotonin, og ubalanser i nivåene av andre nevrotransmittere.
Serotonin trengs som en stressbuffer og for å holde oppe humøret, men for eksempel stress på jobb eller hjemme, psykiske belastninger ved dødsfall eller sykdom osv, kan tømme nivåene av serotonin. Serotonin dannes fra aminosyren tryptofan, som finnes i protein.
For å bli omdannet til serotonin må tryptofan gjennom flere kjemiske reaksjoner, som involverer vitamin B6 og andre næringsstoffer. Når nivået disse er lave; proteiner/ aminosyrer, vitaminer og mineraler, kan ikke kroppen lage nok serotonin.
Proteinrike matvarer kan hjelpe å stabilisere humøret, mens sukker og karbohydrater ofte skaper humørsvingninger på grunn av svingninger i blodsukkeret. Sukkeret tapper dessuten kroppen enda mer for viktige vitaminer.

Noen personer danner en substans kalt kryptopyrrol når de er stresset. Kryptopyrrol binder seg til vitamin B6 og sink, og blir deretter utskilt av kroppen. Dette forstyrrer kroppens evne til å danne serotonin og andre nevrotransmitter.

Det er vanlig å ha et par grå dager i ny og ne, for, som sagt: "Evig solskinn skaper ørken."
Men dersom en føler seg deppa i mer enn to uker begynner en å bevege seg inn i terrenget av en depressjon. Det er karakterisert av to hovedsymptomer: kronisk tristhet som fører til nedgang i psykisk og fysiske form, og manglende interesse for aktivteter en tidligere hadde glede av. Mange andre ting peker mot depressjon, som ekstrem trøtthet, søvnløshet eller ved å sove veldig mye, overspising, ikke spise nok, tap av seksuallyst, føle seg hjelpesløs eller å ha selvmordstanker.

Ønsker du å redusere symptomene av en dårlig humør, lite energi og en mulig depressjon, og heller løfte humøret NATURLIG, kan du prøve dette:
- Få mer lys inn i hverdagen! Gå ut i de timene av dagen da det er dagslys. 

-Øk proteinandelen i kosten, spesielt kilder rike på tryptofan, som kroppen bruker som råmaterialet for å danne "lykkehormonet" serotonin.

- Supplementer også gjerne med:
*et bredspekter B-vitamin kosttilskudd (med B1,B2,B3,B5,B6,B12)
*Fiskeolje (DHA/EPA) (disse omega-3-fettsyrene er komponenter i hjernen og er involvert i hjernens funksjon og biokjemi. )
*Krom, GABA, Johannesurt
*Melatonin

Så, Cheer UP!
Det er bare biokjemiske forandringer som har slått deg litt ut i det siste ;)

Det er lov å være inne å kose seg på høsten, for det er jo en herlig tid på sin måte (?..!).
Mens regnet fosser og vinden uler utenfor, kan du sitte trygt inne og kose deg.  For eksempel med en varm kopp te; dekk deg med et pledd; nyt en liten "go'bit" av det slaget du måtte ønske, og se en god film eller les en bok :) :)Ellers anbefaler jeg sterkt Phillips "Wake up light". Den hjalp meg gjennom en mørk eksamenshøst i Trondheim. Den simulerer en soloppgang, og gir kroppen tid til å våkne før du må stå opp. 30 min før vekkerklokka er stillet inn til å ringe (fuglekvitter) økes gradvis lyset, og en merker det ikke før fuglene synger at det er helt lyst i rommet. Jeg våknet ivertfall piggere.
Genialt spør du meg!

Solveig :)
Kilde: Healthy awards, 2009
.

1 kommentar:

  1. Så enige, så enige. Har sjøl brukt lyskasse med stort hell. Det hjalp veldigt på å klara å våkna om morningen. Og både energinivå og humøret utover dagen kom seg betraktelig. Heile familien hadde god nytte av det! Det lyset, det lyset, det betyr så møje. Sko forresten hilsa så møje fra Petter!
    Klem fra Mette

    SvarSlett