29.10.2009

Optimalt genuttrykk

Skal jeg fortelle deg noe spennende? 


Det er mange ting du selv kan gjøre for å reprogrammere genene dine,og trigge et fordelaktig genuttrykk for å oppnå din optimal helse og energinivå. Potensialet som ligger i genene dine er det du som kan realisere. Du kan påvirke hvilke gener som «slås på» eller «slås av», og dette gjøres ved hjelp av livsstilen din

Når en snakker om gener, er det mange som begrenser dem til trekk som ikke forandres; øyenfarge, høyde, kroppstype, fysiske eller psykiske evner, eller «en sykdom som går i familien». Men selv om mange genetiske trekk er permanente, og ikke forandrer seg ikke i løpet av livet eller blir påvirket av livsstilen vår, er det faktisk enda flere som blir påvirket.
Idag vet vi at vi påvirker våre egne gener i mye større grad enn noen trodde var mulig for 50 år siden. Selv om du er så uheldig å ha det såkalte sykdomsgenet, trenger ikke dette engangs å bli utrykt. For genene kontrollerer ikke seg selv; de trenger et signal fra miljøet som «slår det på».
DNAet vårt blir nøye kontrollert av signaler utenfor cellene våre.  
Hva vi spiser, hvor og hvordan vi lever, hva og hvor mye vi blir eksponert av skadelige stoffer, hvor godt vi blir tatt vare på av helsepersonell, aktivitetsnivå, stressnivå, søvn, sollys, påvirker alle utrykket av genene. Men genene våre vet ikke- og bryr seg heller ikke- om signalene fra miljøet er positive eller negative for helsen vår, de reagerer enkelt og greit bare på det stimuliet, altså det signalet de får.
Dette betyr at de daglige valgene vi tar har utrolig stor innflytelse på vår egen helse, mer enn vi noensinne kunne forestille oss.
Ikke bare responderer genene dine på ting i hverdagen som trening, men de blir også påvirket av spesifikke kjemiske komponenter i maten du spiser. Genutrykket vårt, blir slik det metabolske endeproduktet av kostholdet og livsstilen vår. Selv om en person ikke kan forandre genene sine, kan en forandre på hvordan en lever livet sitt, hvilke matvarer en velger å spise og hvor aktiv en er i hverdagen.
Genene er satt, du får ikke «nye», men hvordan og om de blir utrykt, om de blir «slått på» eller «av»- og hvilke produkter som forekommer - avhenger av flere ting, blant annet miljøfaktorer. Kosthold, trening, eksponering for kjemikalier og giftstoffer, medisiner, frisk luft, til og med tankene du tenker (som faktisk genererer kjemiske signaler), sollys, ja alle disse faktorene påvirker genutrykket - positivt eller negativt, det avhenger av valgene du tar.
«Det er mer riktig å tenke på gener som « providers of opportunity» eller «sourses of option» enn «purveyors of commands»», sier Gary Marcus, professor i psykologi ved Universitetet i New York.

Optimalt genutrykk, der vi utnytter hele potensialet vi er gitt, er selvfølgelig det vi ønsker å oppnå. På samme måte som det sies at vi kun bruker 2-7 % av hjernekapasiteten vår, utnytter vi ikke hele kapasiteten og potensialet til genene våre. Istedet for å bli et offer for dine genetiske svakheter kan du kontrollere hvordan genene dine uttrykker seg selv. Cellene i kroppen fornyer, reparerer og gjennombygger seg selv hele tiden, og genene dine er de som bestemmer utfallet for disse prosessene. Genene kontrollerer aktivt tusenvis av cellefunksjoner hele tiden, så helsen og kroppens evne til overlevelse er avhengig av hvilke gener som blir slått på eller av i respons på det umiddelbare miljøet. Denne interaksjonen mellom genene og miljøet skjer hvert sekund av hver dag, så på en måte «pusser du deg selv opp» hele tiden (eller river deg selv ned).
DNA'et ditt, og de spesifikke genene som finnes der, virker som en oppskrift. Forandrer du ingrediensene, så forandrer du resultatet. Når du lager mat kan du: legge til mer sukker eller fjerne litt salt, bruke melk istedet for fløte, strø på ulike krydder eller koke på lavere temperatur enn det som stod i oppskriften; ja da vil du allikevel få en kake eller en gryterett, men smaken og kvaliteten vil variere.
Følger du derimot oppskriften nøye, og bruker de beste råvarene som overhodet er mulig, da sier deg seg selv at resultatet blir bedre enn om du slurver og gjør det halvveis. Noen vil kanskje si at en skjev hjemmelaget kake smaker bra, så lenge den er bakt med kjærlighet, men når det gjelder oppskriften i DNAet vårt, ja da håper nok de fleste at oppskriften blir fulgt så nøye som mulig. 

For det er essensielt det samme for gen-oppskrifter; du vil ende opp med et funksjonelt menneske til slutt; du vil ikke bli en fugl eller en fisk, men funksjonelt er ikke det samme som optimalt.
For å bli den «beste utgaven av oss selv», må vi leve slik at genene våre får positive signaler. For genproduktene blir påvirket av faktorer og signaler gitt av miljøet. Gi feil signaler og en frisk person blir syk. En normalvektig person blir overvektig. Alt handler om signalene vi gir til genene våre. Hvorfor sløse vekk potensialet? Gå glipp av mulighetene som finnes?
Vi vil se ut som «kaken på bildet». Og smake fantastisk i tillegg. Hvorfor skulle du nøye deg med mindre?!

Solveig:) 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar