04.04.2011

Søvn problemer?

Dårlig søvn øker risiko for tidlig død. Folk med søvnproblemer blir mer syke og dør tidligere enn andre mennesker. Ny forskning understreker at du skal ta dårlig søvn svært alvorlig. 

 
"Hvis du tror du får den søvnen du trenger fordi du sover lenge om morgenen, kan du ta gruelig feil. Ny forskning dokumenterer at uansett hvor lenge du sover om morgenen, så kan du bli syk når du gjennom en lengre periode sover dårlig, ligger våken om natten eller må bruke piller for å falle i søvn.– Hvis folk sier at de sover dårlig om natten, er det et faresignal i seg selv. Jo flere søvnproblemer man har, desto større er risikoen for å bli syk eller dø for tidlig. Det sier Naja Hulvej Rod, førsteamanuensis på Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet i Danmark. – Det understreker at selve kvaliteten av søvnen er viktig for helsen vår, og at vi antagelig trenger dyp søvn for å holde oss friske, legger Hulvej Rod til."

"Dårlig søvn kan skyldes stress
Forskeren nevner at en årsak til mange netter med liten søvn kan være stress.
Hvis stress virkelig er synderen, kan det føye flere sykdommer til risikolisten.
– Vi vet fra tidligere undersøkelser at søvnproblemer er et av de vanligste symptomene hos stressede, men vi vet faktisk ikke hva det har av konsekvenser, hvis stress er årsaken til søvnproblemene: Får man hjertesykdommer, utvikler man kreft, dør man? Det må vi først finne ut, forteller Hulvej Rod, som forsker på langtidseffekter av stress.Det er vanskelig å skille symptomer på stress fra symptomer fra for eksempel depresjon."

 Les hele på:
http://www.forskning.no/artikler/2011/mars/284219

2 kommentarer:

  1. søvn er virkelig elementært ja! Det har virkelig ALT å si for konsentrasjon, følelseliv og generelt energinivå..

    SvarSlett
  2. Ja, søvnmangel kan faktisk oppleves som en mini-depressjon!Jeg blir i alle fall helt utav balanse hvis jeg sover lite over en periode..

    SvarSlett