02.01.2010

Dropp nyttårsforsettene


Et nytt år, med nye muligheter! Og nye nyttårsforsett..

Nyttårsforsett er ifølge wikipedia: et uttrykt mål, en plan eller et ønske for det nye året. Det innebærer ofte å begynne med noe nytt, slutte å gjøre noe, kutte uvaner, etablere nye vaner, gjøre mer av en ønsket aktivitet eller minske en uønsket, alt for å gi seg selv en høyere livskvalitet. Blant populære nyttårsforsett er å spise sunnere eller spise mindre, slanke seg, lese mer, studere hardere, drikke mindre, drikke mer, røyke mindre, slutte å røyke, kutte ut godterier, trene hardere, se mindre TV, være god mot andre, jobbe mer, jobbe mindre, spare mer og bli mer miljøvennlig.

Men nyttårsforsetter er kjent for ikke å vare så lenge man egentlig har hatt til intensjon. Nå, et år etter du startet på ”det nye livet ditt i 2009”, står du på tredemølla med den samme manglende sixpacken, med like lite penger på kontoen, sigaretten i baklomma, og skriver en ny liste, der du lover det samme i år også. På toppen av det hele føler du deg kanskje en smule mislykket. Du utviklet deg jo ikke til det fantastiske mennesket du skulle bli.

Denne formelen regner ut når den verste tiden på året er:

[W + (D-d)] x T^Q
---------------------
    M x Na
W = været; D-d= pengene som er igjen etter at julegavene og juleribba er inntatt ;
T = tiden siden jul; Q = tiden siden du ikke klarte å holde nyttårsforsettene; m = lave motivasjonsnivå; Na = følelsen av at noe må gjøres/forandres
Setter du inn for bokstavene finner du at den verste tiden på året er nå. Er det derfor noen fikk den geniale ideen at nyttårsforsetter kan være en lur ting, når vi starter på bunn?

Hvor kommer ideen, år etter år, om at nå er tiden inne for å starte et nytt og bedre liv? Ofte fra artikler som denne, i aviser og blader, på internett, og av produsentene av hjelpemidlene som skal gi deg den fantastiske starten på året. Du vil ikke få en liste her over ting du bør eller kan ha som nyttårsforsett i år, for nyttårsforsetter er lureri. Vi lurer mest av alt oss selv. Grunnen til at vi ikke klarer å holde disse fortsettene er fordi de er ting vi synes vi burde gjøre, ikke det vi innerst inne vil gjøre. Nyttårsforsett kan ofte grense til selvplaging. Vi er på en evig jakt etter perfeksjon. Leter etter feil med oss selv som vi skal forbedre. Vi får dårlig samvittighet fordi vi ikke strekker til slik som vi er i dag. Men over nyttår- i januar- DA! Ja da skal det bli andre boller. Mange nyttårsforsetter er fornuftige og ting som vil bedre helsen din og gjøre livet ditt bedre, men ved å fokusere på dette negative, og ofte sette opp for mange mål på en gang, er det dømt til å mislykkes. Da vil du kunne skrive opp en ekstra ting neste år: å holde nyttårsforsettene, og så er den onde sirkelen i gang...

Ikke vær så hard mot deg selv :)
Solveig:)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar