09.06.2010

5 minutter "grønn trening"

Hvor mye "grønn trening" produserer den største forbedringen  i humør og psykisk velvære? En ny studie av American Chemical Society's publisert i det månedlige tidsskriftet Environmental Science & Technology har et overraskende svar. Svaret vil trolig glede de som lever travle liv med mye å gjøre, men liten tid å gjøre det på;  bare fem minutter trening ute, i en park, arbeide i hagen, løpe på en natursti, eller gå rundt i andre grønne områder vil ha positive effekter på den mentale helsen.


"Grønn trening" er fysisk trening ute i naturen. Rikelig med vitenskapelig dokumentasjon viser at aktivitet i naturområder redusere risikoen for psykiske sykdom og bedrer følelse av velvære. Dette viste vi jo, at vi blir glade av å være ute, og ute i naturen, men inntil nå visste vi ikke hvor mye tid folk måtte bruke i de grønne områdene for å få disse og andre fordeler.  "For første gang i den vitenskapelige litteraturen, har vi klart å vise dose-respons sammenhenger for de positive effektene av naturen på menneskers psykiske helse," sa Jules Pretty, en av forskerne bak studien.
Fra en analyse av 1.252 personer (i ulike aldre, kjønn og mental helse status) ble det analysert aktiviteter som turgåing, hagearbeid, sykling, fiske, båtliv, ridning og løping. The største helseendringer skjedde hos de unge og psykisk syke, selv om folk i alle aldre og sosiale grupper hadde forbedringer.  Alle naturlige miljøer var lønnsomme, Inkludert parker i bymessige omgivelser.

Fra et helsepolitisk perspektiv, kom den største positive effekten på selvtillit fra en fem-minutters dose, flere ganger til dagen.

"Vi vet fra litteraturen at kortsiktige psykisk helse -forbedringer er beskyttende for langsiktige helsemessige fordeler. Så vi mener at det ville være et stort potensial nytte for både den enkelte, samfunnet og kostnaden for helsetjenesten om alle grupper av mennesker fikk mer "grønn trening" hver dag.
Nå som sommeren er her burde det ikke være et problem å komme seg ut i naturen og nyte det fine været!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar