25.06.2010

Insulin: mer om hormonerHer kommer mer om hormoner, og idag er det insulin som er hovedtema:
Hormoner er kjemiske budbringere som skilles ut i blodet av endokrine organer. De blir ført rundt i kroppen via blodet til de ender opp hos ”målorganene” .
Insulin produseres i bukspyttkjertelen av grupper av små betaceller. Insulinet skilles ut i blodet og har en effekt på leveren; det gjør at  leveren omdanner glukose til glykogen for eksempel. Leveren lagrer dette glykogenet. Effekten av insulin er å redusere mengden glukose i blodet.

Insulin har også en effekt på alle de andre vev i kroppen, og insulin er hovedregulatoren for fettlagring. Det er et lagringshormon. Når insulinnivåene er høye, lagres kalorier i fettcellene. 
Når insulinnivåene er lave, frigjøres fett fra fettvev og fettcellene og forbrennes som energi. 


Glukose kommer fra sukker og stivelse (karbohydrater) i kostholdet  og ved å stimulere utskillelsen av insulin gjør karbohydrater deg fet, og kan føre til overvekt.  For å slippe inn i cellene kreves handling fra hormonet insulin. Glukose påvirker utskillelsen av insulin, så karbohydrater i kosten gir både glukose nødvendig for dannelsen av triglyserider, og nøkkelen til porten inn i fettcellene.
Insulin stimulerer også dannelsen av triglyserider på andre måter ved å påvirke ulike hormoner ( lipoprotein lipase, glyserol fosfat acyltransferase og hormon sensitiv lipase). Det vil si at det påvirker substanser og enzymer slik at de hindrer nedbrytningen av fett og øker fettlagringen istedet. Karbohydrater, og proteiner til en viss grad, påvirker utskillelsen av insulin, men det gjør ikke fett. Enkelt og greit, karbohydrater og insulin vil føre til at fett hoper seg opp i cellene.

Ved å føre til fettlagring gjør karbohydratene deg også sultnere og minker energiforbruket og fysisk aktivitet, som igjen fører til overvekt.
Insulin er et viktig hormon, og det fungerer bra når det utskilles i korrekte mengder, selv i svært lave kvanta. Ved lave nivå hjelper insulin deg med å hemme proteinnedbryting i musklene, erstatte celler og plassere næringen inn i cellene.
Men, når sukker, raske karbohydrater og stivelse er tilstede vil den raske insulinøkningen ha dårlige konsekvenser. Insulin blir utskilt i store mengder for å fjerne glukosen fra blodet ditt - og det fort. Dersom du ikke trener konstant vil det å spise stivelsesrik mat og sukker gjøre deg fetere og fetere. Kroppen din klarer kun å lagre en viss mengde sukker i musklene og leveren. Når de lagrene er fulle, er den eneste plassen for sukkeret å gå inn i fettcellene. De har ubegrenset med plass, og omdanner sukkeret til fettsyrer.
Løsningen er å kontrollere insulinnivået. Få kroppen din vant til å bruke fett som energi ved å spise mer fett. Kutt ned på karbohydratene, for spiser du mye karbohydrater vil kroppen velge å først forbrenne dem som energi.Jo mindre karbohydrater du spiser, jo bedre og gladere, friskere og slankere vil du være. For sukker blir faktisk til fett.
Grunnen til at folk blir fete er en ubalanse i den hormonelle reguleringen av fettvev og fettforbrenningen (metabolismen). Mer fett lagres i fettvevet enn det som mobiliseres og brukes som energi.

Følg med neste innlegg om hormoner, og les relaterte innlegg:


*S*

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar