17.06.2010

Hva er proteiner?


Hva er proteiner egentlig? Og hva gjør de med kroppen vår?


Mange tenker nok at proteiner er noe bodybuildere spiser for å bli store og sterke, og at det er noe man legger på seg av. Men det er ikke sant. Proteiner er en viktig del av et balansert og sunt kosthold, og har mange positive effekter for deg, selv om du ikke løfter tunge vekter.

Kjemisk er proteiner komplekse organiske forbindelser som består av karbon, hydrogen, oksygen og nitrogen. En kjede av ulike aminosyrer utgjør strukturen av et protein. 

Kroppen bryter også ned proteiner for å gjenvinne aminosyrer. Gjennom slik gjenbruk har kroppen en forsyning til å bygge nye proteiner, og kroppen etablerer et "reservelager" av aminosyrer i tilfelle protein eller energimangel. Proteinene i kroppen er veldig fleksible i funksjon. For det første bygger protein opp nye vev i kroppen og erstatter gamle celler i de indre organene (dvs. tarmen), hud og muskler. Proteinene i kroppen blir også brukt til å lage hemoglobin i de røde blodcellene for å frakte oksygen til andre områder av kroppen. Disse røde blodlegemer blir også stadig erstattet med nye celler fra benmargen for å kvitte seg med utslitte celler.
Proteiner er også ansvarlige for bygging og vedlikehold av enzymer og hormoner. Et eksempel på et hormon som er laget av aminosyrer er hormonet insulin. Hormoner er svaret på interne endringer i miljøet, og sendes ut for å gjenopprette normale forhold, homeostase, og i tilfelle av thyroidhormoner, regulerer de kroppens metabolske prosesser.

Proteiner kan også bidra til å opprettholde væske- og elektrolyttbalansen i kroppen. Gjennom proteiner kan celler beholder væsken i seg, og holder væskevolumet og sammensetningen konstant. Andre funksjoner av proteiner er blant annet å beskytte immunforsvaret, å opptre som "buffer" for å opprettholde syre-base balansen, og å sørge for kroppens energibehov blir nådd. 

 
Proteiner kan ikke lagres i kroppen, og vi er derfor avhengig av et daglig inntak. 1.5-2gram per kilo kroppsvekt er andelen protein du bør få i deg hver dag som et minimum for alle de viktige prosessene i kroppen. Protein gir en større metthetsfølelse enn både fett og karbohydrater, og har en høyere termisk effekt. Det krever mer energi for kroppen å bryte ned protein enn karbohydrater og fett. Husk derimot at et lav-karbohydrat kosthold er høy-fett , ikke høy protein. Både de som trener styrke og de som trener utholdenhetstrening får bedre resultater med et kosthold med nok proteiner. Proteinsyntesene øker etter trening, så det er viktig å få i seg noe proteinrikt innen 1 time etter trening. Ikke la deg lure av såkalt "sunne proteinsjokolader", da disse inneholder masse karbohydrater og sukker. Sats heller på sunn ren mat, der får du de samme aminosyrene, men uten det unødige sukkeret.

Det finnes aminosyrer kroppen kan danne selv, og de såkalt essensielle aminosyrene, som kun kan fås fra matkilder. Heldigvis er det mange forskjellige typer mat som er gode kilder til protein. Egg, fisk, kjøtt, fjærfe, skalldyr, ost og melk har alle de ni essensielle aminosyrer og derfor kalles komplette proteiner. På den andre siden er mat kilder som mangler minst en av de essensielle aminosyrene noen grønnsaker (erter, bønner er, osv.), korn og frø og nøtter, og  kalles ufullstendig proteiner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar