23.09.2010

Øk sexlysten


Du har allerede en magisk substans i kroppen som kan: øke sexlysten, redusere fettprosenten, bidra til mer muskler, styrke beinmassen, forbedre tenkeevnen og øke energinivået ditt; utnytter du dens fulle potensial?Testosteron er dette vidunderhormonet som i riktige mengder har positive effekter på kroppen. Det har to forskjellige type virkninger: den ene er anabole effekter, som fremmer vekst og muskelbygging, og den andre er såkalte androgene effekter, som utvikler de mannlige kjønnsorganene og ting som dypere stemme og vekst av ansiktshår.

Selv om testosteron i stor grad er ansvarlig for de trekkene og egenskapene som anses som "maskuline" - fysisk styrke, kroppshår, dominans, og virilitet, - har begge kjønn behov for rette mengder av hormonet for å få riktig seksuell og fysisk utvikling.  Ja, for testosteron er faktisk det viktigste sexhormonet, både hos menn og kvinner. 

Så hvordan kan for lite testosteron påvirker sexlivet ditt?
Menn skiller ut testosteron hovedsakelig fra testiklene (og er viktig for sædproduksjonen) mens kvinner skiller hormonet ut fra eggstokkene. I forhold til kvinner produserer menn omtrent ti ganger mer testosteron, men kvinner er derimot mer følsomme for virkningene av det. Og "kvinnehormonet" østrogen blir faktisk laget av testosteron. Ja, det er sant; uten testosteron vil kvinner være ute av stand til å produsere østrogen, som jo er avgjørende for eggeløsningen og de andre kvinnelige prosessene som uheldigvis skjer hver måned.

For både menn og kvinner blir sexlysten regulert av hormonnivåene i kroppen, og her er testosteron hovedregulatoren. Det er på en måte kroppens eget naturlige afrodisiakum, fordi mer testosteron gir høyere sexlyst. Hos begge kjønn er høye nivåer av testosteron korrelert med økt konkurranseevne og dominans, økt selvtillit, og redusert angst,  og de er vanligvis single, aggressive, og tar risikoer. Hos kvinner kan mer testosteron bidra til å gjøre dem lettere seksuelt opphisset og bidra til sterkere og hyppigere orgasmer. De med lave blodnivåer av testosteron kan bli engstelige og deprimert, og har vanligvis liten interesse for sex. Alt som reduserer biotilgjengeligheten av testosteron - som p-piller - vil også  dessverre reduserer libido. Hvordan kan du øke testosteronnivået?

Hva med å spise oksetekstikler?
Selv om man trodde det hjalp i gamle dager, vet vi i dag at for å øke testosteronnivået må du enten produsere det selv, eller injisere det endogent.  
Hvis du ønsker å manipulere mengden testosteron du har tilgjengelig, på den naturlige måten, kan du gjøre det på samme måte som du manipulerer utskillelsen av andre hormoner, som insulin, leptin, veksthormon og kortisol. 
 Dette gjør du ved å tilpasse kostholdet, treningen, og den daglige livsstilen til optimal hormonproduksjon.

1. Tren tungt og intensivt:
Styrke og vekttrening er det som påvirker testosteronproduksjonen mest, og studier har funnet at å løfte tunge vekter med rundt fem repetisjoner (75-90 prosent av maks) produserer den største økningen i testosteronnivåer. Og visste du at jo større kroppens fettprosent er , jo høyere vil også østrogennivået ditt være. Dette er fordi kroppsfett inneholder et enzym kalt aromatase som konverterer det "mandige" testosteronet til det "kvinnelig" østrogenet. 

2. Spis protein og fett:
Testosteron er et steroidhormon, og dannes faktisk fra en kolesterol- forbindelse. Mettet fett, protein og kolesterol øker testosteronproduksjonen, så stek deg et par egg og sett tennene i en biff av og til for optimal produksjon. Unngå mye karbohydrater med høy glykemisk indeks da den høye insulinutskillelsen som følger kan påvirke testosteronnivået negativt. Testosteronproduksjonen er avhengig av B- vitamin, og mineraler som sink, krom og magnesium: som finnes i matvarer som kjøtt, fisk, skalldyr, nøtter, ost og melk . Vitamin C kan hjelpe med å senke kortisolnivåer og dette vitaminet reduserer også virkningene av armostase, enzymet som omdanner testosteron til østrogen. Lave nivåer av sink kan føre til lavt testosteronnivå.

3. Ikke stress:
Kortisol er den største testosteron- antagonisten og reduserer derfor virkningen av testosteron.  Stress fremmer frigjøringen av kortisol, så det å unngå stress er faktisk avgjørende for å opprettholde eller øke testosteronnivået.

4. Sov:
Sørg for at du får en god natts søvn, som i seg selv øker nivåer. Vanligvis er nivået hos menn ca 40% høyere om morgenen enn om natten, og dette kan forklare hvorfor menn er mer interessert og klare for sex om morgenen.  Tap av morgenenereksjonen eller mindre sexlyst om morgenen kan være et tegn på at testosteronnivået avtar, og det er mens du sover kroppen produserer mest testosteron. Pass på at du får seks til åtte "testosteronproduserende" timer med søvn hver natt. 

 5.
Drikk med måte:
Alkohol gjør det vanskelig for leveren din å bryte ned østrogen og det senker også testosteronnivået. Mer østrogen og mindre testosteron vil gi menn mer kvinnelige former (som mannepupper, fettlagring på lår og rumpe), mindre muskelvekst og svakere sexlyst. Alkohol minker også sinknivået i kroppen.

6. Ha mer sex :
Seksuell stimulering fører til at kroppen øker produksjonen av både oxytocin, endorfiner, og testosteron. Det er ideelt å ha sex, orgasme eller ereksjon minst en gang i uken for å opprettholde høye testosteronnivåer. Testosteron nivåer vil faktisk reduseres hvis du har vært seksuelt inaktiv i over en uke, men det kan faktisk være nok å bare bli opphisset.
Forskere har funnet ut at det å ha en ereksjon øker mengden sirkulerende testosteron.  Menn får faktisk en betydelig økning i testosteronnivået bare ved å se på seksuelt opphissende bilder. Forskningen viser for kvinner og menn vil sex, orgasme og ejakulasjon (også uten partner) ha effekt og de øker testosteronmengden i blodet.  Øk antall seksuelle stimuli du har per dag, og sexlysten vil nok øke enda mer som resultat av enda høyere testosteronnivåer.  

Les mer fra sexspalten her: 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar