24.09.2010

Visceralt fett

Når er fett ikke bare feit?

Det er når det er visceralt fett. Visceralt fett er fettet som ligger rundt organene, som infiltrerer leveren, nyrene, selv hjertet ditt, og rundt magen. Kjærlighetshåndtak, det pløsete fettet som henger over beltet er også fett av den farlige typen, og de skjuler ofte visceralt fett under.

I motsetning til visceralt fett er fettet på lårene eller rumpen metabolsk inaktivt. Lår og rumpefett kan hindre deg i å passer inn i buksene dine,  men er i hovedsak et passivt oppbevaringssted for overskuddskalorier.

Visceralt fett derimot, er metabolsk aktiv. Det produserer store mengder av inflammatoriske signaler ("cytokiner"), for eksempel ulike interleukins, leptin, og tumor nekrose faktor, som kan utløse inflammatoriske responser i andre deler av kroppen.

Visceralt fett tillater også frie fettsyrer til å gå inn og ut av fettcellene, som resulterer i en flom av fettsyrer og triglyserider (= 3 fettsyrer på et glycerolmolekyl) i blodet. Dette forverres  av insulin som kan gi insulinresistens og bidrar til fettlever. Situasjonen er enda verre når den svært kraftige prosessen  ’de novo lipogenesis’ utløses, der leveren omdanner sukker til triglyserider.

Visceralt fett i seg selv er også betent. Biopsi av visceralt fett viser rikelig med inflammatoriske hvite blodceller (makrofager) som infiltrere strukturen.

Så hva er det som forårsaker visceral fett?
 Hva bør du unngå?
SUKKER: Høyglykemiske matvarer: Alt som utløser unormale økninger i blodsukkeret, etterfulgt av insulin, vil føre til det viscerale fettet vokser. Det følger logisk at mat som øker blodsukkeret mest er de som dermed vil utløse den største økningen i visceral fett.

Kjøtt, fisk og egg fører ikke til visceralt fett, heller ikke laks, olivenolje, broccoli, eller mandler. STIVELSE: Men hvete, maismel, potetmel, risstivelse, tapioca stivelse og sukker vil alle gi glukose, med påfølgende respons av insulin, som fører til visceralt fettopphopning.

FRUKTOSE: Fruktose er også et ekstravagant utløser av visceralt fett. Fruktose finnes i sukrose (50% fruktose), HFCS(high fructose corn syrup), agave sirup, lønnesirup, og honning.

Økt visceral fett kan ses av økt midjeomkrets. Den inflammatoriske situasjonen skapt av overflødig visceralt fett er forbundet med økt sannsynlighet for hjerteinfarkt, kardiovaskulær sykdom, diabetes, kreft, og total dødelighet.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar