02.03.2011

Aktive personer er mindre forkjølet

Folk med høyt aktivitetsnivå hadde 18 prosent færre forkjølelser enn de som beveget seg lite. En svensk doktorgradsavhandling fulgte 1509 personer med ulik helse og livvstil, i nesten fire måneder.
Personer som har stillesittende jobber må antakeligvis ha en time daglig  med høy fysisk aktivitet, samt opprettholde en viss aktivitet i ytterligere tre timer om dagen, for å minske risikoen for forkjølelser, ifølge studien. http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=130&a=116245&l=sv&newsdep=130

Men lite søvn kan svekke immunsystemet ditt, så tenk på når du trener:
Kan trening på kvelden føre til at du blir søvnløs?
Forskning viser at stresshormoner i kroppen vil gjøre det vanskligere for deg å sove. Flere studier tyder på at regelmessig trening bedrer søvnen hos personer med søvnløshet. Men hvordan tidspunktet for treningen påvirker din egen evne til å sovne er uklart. (treningsmagasinet.no)

De fleste mennesker med kronisk søvnløshet har økte nivåer av stresshormoner i blodet, noe som tyder på at de er unormalt sensitive for stress. Jo høyere nivå av stresshormoner, jo verre vil det bli å få sove. Trening øker i utgangspunktet nivået på slike stresshormoner, men flere timer etter en treningsøkt vil nivået ha sunket vesentlig. Tiden det tar å redusere stresshormoner i kroppen varierer fra person til person.  Jeg kan for eksempel ikke trene sent på kvelden for da tar det lang tid for meg å sove. Vi er alle forskjellige, og kroppene våre vil reagere ulikt på trening sent på kvelden. Finn det som passer for deg, så lenge du passer på å få mellom 7-8 timers søvn.

Jeg er frisk og gleder meg til å være aktiv og trene igjen!:)

3 kommentarer:

  1. Interessant, men 18 % var ikke veldig mye da, spesielt med tanke på at det er en observasjonell studie.. Jeg vil forøvrig tro at det vil være forskjell her ettersom hvor man trener, stapfulle treningssentere blir gjerne ganske fulle av bakterier og virusspredning, og under hard fysisk aktivitet er jo immunsystemet svekket (for en kort periode..)

    SvarSlett
  2. Ja jeg er helt enig, 18% er ikke mye. Men jeg tror likevel av "normalt" fysisk aktive styrker immunforsvaret sitt med trening mer enn de svekker det. S:)

    SvarSlett
  3. Skal ikke se bort ifra det, nei.. :)

    SvarSlett