15.11.2010

10 grunner til å spise egg


Det er mange gode grunner til at vi helsefreaker spiser egg.
 Her lister jeg 10 av dem.

1. Egg smaker godt!
Speilegg, kokt egg, omelette, eggerøre, egg benedict, posjert, nam nam nam. Kan varieres i det uendelige.

2. Egg er sunt!
Det er en vitaminbombe med hele tolv forskjellige vitaminer: A, B, D, E og K- vitamin, og fra B-vitamingruppen er egget blant annet en kilde til folat og biotin. Et ekstra pluss skal egget ha for D-vitaminer, som sjelden forekommer naturlig i matvarer. Ikke rart at egget blir kalt "Naturens egen vitaminpille".

3. Godt for skjelettet og nervesystemet
Egget er også en kilde til åtte flotte mineraler. Det inneholder jern, kalsium, natrium, kalium, magnesium, fosfor, sink og selen, og det er en god kilde til kolin. Dette er et viktig stoff som bidrar til å regulere hjernen, nervesystemet og blodsirkulasjonen. Gravide bør spesielt unne seg et egg til frokost. Det er fordi et foster behøver kolin til utvikling av hjernen.
  
4. Egg er en svært god kilde til proteiner!
Ett egg inneholder cirka 8 gram protein av aller ypperste kvalitet. Proteiner er et av de viktigste elementene i vårt kosthold. Kroppen bruker proteiner til å bygge og reparere muskler og vev. Egg inneholder proteiner med høy kvalitet. Aminosyrer er byggesteinen til proteiner. Kroppen klarer å lage noen selv, mens andre må tilføres via kostholdet – disse heter essensielle aminosyrer. Egg topper listen med et komplett innhold av alle de essensielle aminosyrene.5.Egg gir deg essensielle fettsyrer!
Eggeplommen er en ypperlig kilde til langkjedete, flerumettede fettsyrer som arakidonsyre, eikosapentaensyre (EPA) og dokoheksaensyre (DHA). Disse er blant annet nødvendige for en sunn utvikling av hjernen, synsorganene og blodåresystemet. Derfor bør særlig gravide, ammende og barn få i seg mat som inneholder mye av slike fettsyrer. Egg fra frittgående høner som er ute og spiser en del gras, urter, insekter og makk, inneholder mer omega-3-fettsyrer enn egg fra burhøns.

6. Hjelper deg å holde vekten!
Å starte dagen med en proteinrik frokost med egg, er en god måte å få en langvarig metthetsfølelse. 

7. Egg gir deg jern og vitamin B12 - forebygger anemi
Eggeplommen inneholder såkalt hemjern, det vil si at det kommer fra dyreriket. Hemjern tas lettere opp i kroppen, enn ikke-hemjern. Dessuten absorberes jernet i egg raskere og bedre enn jernet i mange andre matvarer. Mange som har dårlige jernlagre sliter med trøtthet, hodepine og irritasjon. Jern er blant annet med på å frakte oksygen i blodet, og er viktig for immunforsvaret. Dessuten benytter alle celler jern i energiomsetningen, prosessen der kroppen omdanner mat til energi. Jern er også viktig for en rekke andre funksjoner i kroppen.

8. Egg inneholder lite karbohydrater.

9. Gir deg det verdifulle stoffet kolesterol.
Grunnen til at noen sier at egg er usunt er fordi 1 stort egg inneholder 200 mg kolesterol og 5 g fett, hvorav ca. halvparten er mettet fett. Logikken her er at siden egg inneholder mye kolesterol vil en få høyt kolesterolnivå ved å spise mye egg. Heldigvis for oss fungerer ikke kroppen vår slik.
Kolesterol i egg omdannes ikke til kolesterol i blodet. Derfor er det ingen helserisiko for de fleste av oss. Unntaket er de som allerede har veldig høyt kolesterol
Kolesterol er en av de aller viktigste substansene i kroppen. Og det finnes ingen bevis på at kolesterol og animalsk fett i kosten øker risikoen for arteriosklerose eller hjerteinfarkt. Allikevel er det ikke bra med for høyt nivå i blodet. Men dette skyldes andre livsstilsfaktorer

10. Egg er billig supermat! Som inneholder alt du trenger: essensielle aminosyrer, essensielle fettsyrer, vitaminer, mineraler og næringsstoffer. Spis minst et egg til dagen!

2 kommentarer: