05.11.2010

Høstblues?


Høsten er her igjen. 
Den kommer hvert år, men vi er aldri helt klare for den. 
Det føles kiipt måtte kle seg etter været, og med varmere klær enn under den varme, deilige sommeren. 
Det er mørkt når du skal stå opp, mørkt når du kommer hjem om ettermiddagen, og en orker ikke å finne på like mye lenger. Når det går mot mørkere og kaldere tider går det ofte samme veien med humøret. Siden det er mørkere produseres mer melatonin, og det er en av grunnene til at vi føler oss trettere og slappere, og mange depper.
Vinterdepresjon kalles fenomenet. Værsyk?
Her skal du få noen kostholdstips for tiden som kommer:

Næringstoffer danner den kjemiske basisen i nevrotransmitterne,
de kjemikaliene i hjernen som påvirker humøret.
Personer som føler seg deprimert har ofte lave nivåer av serotonin, og ubalanser i nivåene av andre nevrotransmittere.
Serotonin trengs som en stressbuffer og for å holde oppe humøret, men for eksempel stress på jobb eller hjemme, psykiske belastninger ved dødsfall eller sykdom osv, kan tømme nivåene av serotonin. 
Serotonin dannes fra aminosyren tryptofan, som finnes i protein.
For å bli omdannet til serotonin må tryptofan gjennom flere kjemiske reaksjoner, som involverer vitamin B6 og andre næringsstoffer. Når nivået disse er lave; proteiner/ aminosyrer, vitaminer og mineraler, kan ikke kroppen lage nok serotonin.
Proteinrike matvarer kan hjelpe å stabilisere humøret, mens sukker og karbohydrater ofte skaper humørsvingninger på grunn av svingninger i blodsukkeret. 
Sukkeret tapper dessuten kroppen enda mer for viktige vitaminer.

Noen personer danner en substans kalt kryptopyrrol når de er stresset. Kryptopyrrol binder seg til vitamin B6 og sink, og blir deretter utskilt av kroppen. Dette forstyrrer kroppens evne til å danne serotonin og andre nevrotransmitter.

Det er vanlig å ha et par grå dager i ny og ne, for, som sagt: "Evig solskinn skaper ørken."
Men dersom en føler seg deppa i mer enn to uker begynner en å bevege seg inn i terrenget av en depressjon. Det er karakterisert av to hovedsymptomer: kronisk tristhet som fører til nedgang i psykisk og fysiske form, og manglende interesse for aktivteter en tidligere hadde glede av. Mange andre ting peker mot depressjon, som ekstrem trøtthet, søvnløshet eller ved å sove veldig mye, overspising, ikke spise nok, tap av seksuallyst, føle seg hjelpesløs eller å ha selvmordstanker.
Ønsker du å redusere symptomene av en dårlig humør, lite energi og en mulig depressjon, og  løfte humøret NATURLIG, kan du prøve dette:
 • Få mer lys inn i hverdagen! Gå ut i de timene av dagen da det er dagslys. 
 • Øk proteinandelen i kosten, spesielt kilder rike på tryptofan, som kroppen bruker som råmaterialet for å danne "lykkehormonet" serotonin.
 •  Supplementer også gjerne med: et bredspekter B-vitamin kosttilskudd (med B1,B2,B3,B5,B6,B12), Fiskeolje (DHA/EPA) (disse omega-3-fettsyrene er komponenter i hjernen og er involvert i hjernens funksjon og biokjemi. ), Krom, GABA, Johannesurt, Melatonin.
 • Fokuser på de gode tingene med høsten: Varme pledd, god kopp varm drikke, filmkveld. 
 • Det er snart jul igjen :)

4 kommentarer:

 1. Men melatonin kan man vel ikke supplementere med? Ikke uten henvisning fra lege værtfall?

  SvarSlett
 2. Joda, melatonin selges som kosttilskudd på helsekosten :-) Jeg bruker det for å få sove om kvelden når jeg er døgnvill eller ekstra stresset, det funker fjell!

  SvarSlett
 3. Det stemmer!Selges på helsekostbutikker, i Nederland i alle fall..:)Brukes også forebyggende mot jet-lag. S:)

  SvarSlett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett