21.11.2010

Mer fett, mindre karbohydrater

Gjennom noen millioner år med evolusjon er kroppen og genene dine blitt tilpasset et kosthold med naturlig mat. Mat som ikke er tilsatt sukker, tilsetningsstoffer, blitt raffinert og foredlet. Vi har utviklet oss på fersk fisk, kjøtt, fugl, egg, grønnsaker, frukt, nøtter, skalldyr, bær og vann. Naturlig mat som er bra for helsen vår. Det er mat som inneholder større mengder fett og protein, og mindre mengder karbohydrater.

Insulin produseres i bukspyttkjertelen, og utskillelsen stimuleres av karbohydrater og av noen glukogene aminosyrer. Hormonet virker ved å sende glukose inn i cellene og senker slik blodsukkeret.

Sukker og karbohydrater øker insulinnivået, fører til fedme og svekker immunforsvaret. Hormonbalansen forstyrres og en rekke prosesser i kroppen din påvirkes av stor insulinproduksjon og høyt nivå. Overflødig sukker lagres i kroppen som "nødreserver" i form av fett. 
Dette legger seg på inaktive steder som lår, mage, hofter osv. og gir også belegg på innsiden av blodårene. Det øker kolesteorolnivået og er en viktig årsak til hjerte og karsykdommer. Å spise mye lettfordøyelige karbohydrater og sukker gjør deg mer utsatt for infeksjoner og sykdommer, og glukose (sukker) har vist å blokkere opptaket av vitamin C. Hvite blodceller kan miste opptil 75% av sin virkning etter inntak av sukker!

Fetere kost med mindre karbohydrater stabiliserer blodsukkeret, og man slipper derfor å være sulten hele tiden, man kan spise godt av god mat samtidig som man går ned i vekt. En bedre sammensetning er:  = 75% fett / 20% protein / 5% karbohydrater, også kjent som LCHF. (hvis du vil søke på oppskrifter)

 
Mat som du reduserer (eller kutter helt ut) i et LCHF kosthold er:
- Sukker og honning
- Brød (alle former)
- Kornproduker (mel, frokostblandinger, grøt osv)
- Pasta / Poteter / Ris
- Frukt og syltetøy
- Posesauser  og annen ferdigmat (det er lett å lage saus!)
- Lettprodukter (meieri- spesielt)
- Melk (kan du ikke unnvære det - velg helmelk)
- øl - det flytende brødet.


Mat du kan/bør spise mer av:
- Egg, så mye du vil.
- Rømme, fløte, creme fraiche 
- Ost, all slags
- All slags kjøtt, helst med mye fett, ribbe, bacon osv.
- Innmat, kraft kokt på bein (suppe)
- All slags fugl. Kylling, kalkun, and, vilt osv.
- All slags fisk. Kokt, stekt, røkt, og på boks.
- Animalsk (naturlig) fett er bedre enn vegetabilsk fett.
- Bruk meierismør. Unngå lett- og plantemargariner.
-  Kokosfett
- Olivenolje, majones
-  Nøtter
- Avokado

OBS! Vær forsiktig med margarin og vegetabilsk olje. Margarin er laget av vegetabilsk olje - som igjen er kunstig, industriprodusert fett. Cellene våre bygges stort sett opp av fett, og fett som kroppen ikke drar kjensel på er svært sykdomsfremkallende. Det er påvist en stor sammenheng mellom kunstig fett (margarin/vegetabilsk olje) og kreft.

Du spiser når du er sulten og spiser deg mett. Kaloritelling er vanligvis ikke nødvendig på LCHF, matlysten din justerer matinntaket når karbohydrater erstattes med fett.
Hva som er riktig karbohydratnivå for akkurat deg bestemmes av aktivitetsnivå, helsetilstand og BMI. I utgangspunktet er all naturlig mat bra å spise, men avhengig av hormonresponsen i kroppen din og følsomheten for karbohydrater (insulinresistens) så kan det være at naturlige matvarer (som frukt) bør unngås en periode til du ser hvordan kroppen reagerer på en kostomlegging, for så å gradvis innføre noe mer karbo i kosten igjen.
 

1 kommentar:

 1. Lurte på en ting..

  Jeg har vært veldig bestemt på at palmeolje er svært usunt.

  Men nå begynner jeg og lure på om det virkelig er så usunt.
  Først var det faren for transfett, men dette skal vistnok være under kontroll.
  Nå går de fleste argumenterer ut på at palmeolje inneholder veldig mye mettet fett som igjen gir økt risiko for hjerte- og karsykdommer.
  Dette stemmer jo ikke. I følge alt vi tror på skulle jo palmeolje av denne grunn være veldig sunt.

  Palmeoljen inneholder svært mye palmetinsyre, som er en mettet fettsyre. Smør, ost, melk og kjøtt inneholder palmitinsyre.
  Palmitinsyre er også den fettsyren som fettet kroppen lagrer overskuddsenergi i består av.
  Jeg er overbevist om at mettet fett er det sunneste alternativet av fettypene og begynner derfor å slite med min overbevisning i forhold til palmeolje og er mildt sakt forrvirret.

  Har du noen kloke ord? ;)

  SvarSlett