01.07.2009

Tenk på hjertet ditt, og bruk heller loffen til å vaske med

Det er ikke lenger en myte, det er bevist:


How High Carbohydrate Foods Can Raise Risk For Heart Problems

ScienceDaily (June 27, 2009) — Doctors have known for decades that too much carbohydrate-laden foods like white bread and corn flakes can be detrimental to cardiac health. In a landmark study, new research from Tel Aviv University now shows exactly how these high carb foods increase the risk for heart problems.
I studien brukte de friske studenter, og så på hvordan blodårene,arteriene, forandret seg i respons på mat med høy glykemisk indeks. De testet funksjonen til hjertet, og så inni blodårene både før og etter de spiste mat med "raske " karbohydrater.
Hvitt brød, cornflakes med sukker og søt juice er en vanlig frokost til mange barn og voksne.
Resultatene var dramatiske, og den normale funksjonen til blodårene var redusert i flere timer etter måltidet. De hadde 4 ulike måltider, og det var bare det med høy glykemisk indeks som førte til de voldsomme negative effektene.
De sier at de visste at slik mat var dårlig for hjertet og helsen, men at tidligere har ikke mekanismen bak dette vært kjent. Nå viser det seg at endotelveggen inni arteriene blir dysfunksjonelle i en stund etter et måltid bestående av raske karbohydrater. Endotelfunksjonen kan kobles til nesten alle sykdommer i kroppen.
"It is the riskiest of the risk factors," sier Dr. Shechter, som var en av forskerne under studien.
"De som spiser slik mat har større sjangs for å dø av plutselig hjerteinfarkt. "
Er du allerede i risikosonen for slike sykdommer kan dette være en tankevekker? På http://www.glycemicindex.com/ kan du se den glykemiske indeksen på flere matvarer. Gjør maten du spiser deg syk?
Gjør heller som menigheten i Stavsjø kirke i Ringsaker;
de vasker veggene med hjemmebakt loff.
Kirka er bygget i 1890, og er fredet. Dermed kan vegger og tak ikke vaskes med vann og såpe, ifølge Riksantikvaren
– Ja, det er så enkelt som at på sugende underlag, som kalk, kan vi ikke vaske med vann eller fukt. Når vi står overfor en porøs overflate, må vi fjerne møkka på tørt vis, sier Harald Ibenholdt, seksjonssjef i Riksantikvaren, til TU.no.
Loff er altså den beste alternative løsningen.
– Det beste er nok å støvsuge eller bruke mikrofiberklut først. Men den siste delen må man ta med loff. Man tar ut innmaten i loffen, ruller den sammen til en ball og "vasker" med den. Loffen fungerer som et viskelær, sier han.
(haha!) se hele artikkelen her: http://www.tu.no/bygg/article174305.ece
Solveig :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar