12.01.2011

Derfor bør du redusere sukker og stivelse

Trenger du litt ekstra motivasjon for å sette  igang med et sunnere liv og et kosthold med mindre karbohydrater? Her er noen gode grunner til å basere kostholdet sitt på fett, proteiner og lite karbohydrater:
Sukker og karbohydrater øker insulinnivået, fører til fedme og svekker immunforsvaret. Hormonbalansen forstyrres og en rekke prosesser i kroppen din påvirkes av stor insulinproduksjon og høyt nivå. Overflødig sukker lagres i kroppen som "nødreserver" i form av fett. 
Dette legger seg på inaktive steder som lår, mage, hofter osv. og gir også belegg på innsiden av blodårene. Det øker kolesteorolnivået og er en viktig årsak til hjerte og karsykdommer. 
 
Å spise mye lettfordøyelige karbohydrater og sukker gjør deg mer utsatt for infeksjoner og sykdommer, og glukose (sukker) har vist å blokkere opptaket av vitamin C. Hvite blodceller kan miste opptil 75% av sin virkning etter inntak av sukker!

Fetere kost med mindre karbohydrater stabiliserer blodsukkeret, og man slipper derfor å være sulten hele tiden, man kan spise godt av god mat samtidig som man går ned i vekt. En bedre sammensetning er:  = 75% fett / 20% protein / 5% karbohydrater, også kjent som LCHF. (hvis du vil søke på oppskrifter)

Du kan jo enda spise masse deilig mat. Ekte møre biffer, kjøtt av alle slag, ekte smør, laks med hollandaisesaus, kylling i alle varianter, fete oster, rømme, sauser, bacon, egg, skinke, majonnes, kokosfett, nøtter, frø, grønnsaker,sjømat..

Du slipper også å gå rundt sulten hele tiden, fordi du gir kroppen det den trenger, den regulerer da sultfølelsen slik den er ment til. Du vil ikke få blodsukkerfall, humørsvingninger og "lyst på noe.." konstant. Du vet du får i deg vitaminer og mineraler fordi du spiser naturlig ren mat, og blir da mindre fysen. Huden, håret, og kroppen generelt vi føles og se bedre ut. Du vil ha mer energi, og ikke få den sløvheten du får etter en stor middag med mye karbohydrater (les. poteter).  Du vi få et mer stabilt hormonnivå, humør, og nå din perfekte kroppsvekt. Nevnte jeg økt sexlyst? Sexhormonene dannes av foreløpere av kolesterol og fett, og naturlig mat gir deg alle vitaminene du trenger for at de kroppslige prosessene fungerer som de skal..

Sier det igjen, for dette er viktig å forstå:
Når en spiser karbohydrater skiller bukspyttkjertelen ut insulin. Insulin får dette sukkeret,som er det glukose er, og som er produktet etter karbohydratene brytes ned av enzymer i tarmen, til å bli absorbert raskt av cellene i kroppen. Glukose brukes som energi, og det som ikke brukes umiddelbart lagres som energireserve til senere, som fett. Sukker gjør deg fet, ikke fett. 

Når glukosenivået synker igjen, når insulin får det inn i cellene, synker det ofte til enda lavere enn det var. dette gjør deg sulten, og du får lyst på mer karbohydrater, rask energi, selv om du egentlig ikke trenger denne energien. Når en spiser mye karbohydrater har en veldig ofte behov for å spise kontinuerlig for å holde blodsukkeret oppe. Snacks mellom måltidene, såkalte mellommåltider. En går alltid rundt og er litt småsulten.

Ved å unngå raffinerte karbohydratkilder slipper du denne bølgedalen, både i glukosenivået og insulinnivået. Insulin er det hormonet som fører til at kroppen din lager og lagrer fett. Når du har tilpasset kroppen din et kosthold med mye fett og proteiner, og lite karbohydrater, vil du kunne bruke fett som din hovedkilde til energi, både det fettet du spiser og det du har på kroppen.Fettforbrenningen din øker når den er innstilt på å "gå på fett". Før du er helt tilpasset vil du derimot føle deg dårlig, ha lite energi og ikke på topp. Gi det derimot et par uker. Kroppen må få tid til å danne de enzymene som trengs for å fungere optimalt, og hele metabolismen skal jo skiftes om, til det bedre. 

En kalori er ikke en kalori. Hvis du helt ærlig tror at 100 kalorier fra appelsinjuice har samme effekten på kroppen som 100 kalorier fra et stykke biff, da er du veldig feilinformert. Essensielle aminosyrer finnes i proteinkilder, essensielle fettsyrer i naturlig fett, og det vil ikke bety det samme for musklene, blodårene, skjellettet om du heller lever av 2000 kalorier av frukt, enn fra fisk og egg for eksempel.

Det er litt dyrere å leve på sunn naturlig mat som er bra for deg og kroppen din, helt sant. Brød, pasta og ris er billig, og ferdigpizza likeså, men er det ikke verdt utgiften når du vet at du gjør en investering for deg, helsen din og resten av livet?! Bare du kan bestemme hvor mye helsen og levetiden din faktisk er verdt.

10 kommentarer:

 1. Bra innlegg med mykje go info! :) ha en fin dag!! :)

  SvarSlett
 2. En del bra info her, men jeg synes du demoniserer sukker litt vel mye; "Sukker gjør deg fet, ikke fett. " -> Dette er jo ikke riktig, overflødige kalorier gjør det fet, det er ingen makronæringsstoffer som gjør deg fet i den sanne forstand, og forskningen viser heller ikke at fett gir bedre metthetsfølelse enn karbohydrater, når proteininnhold og kostfiber er likt.

  At 100 kalorier fra proteiner ikke er det samme som 100 kalorier fra karbs (eller fett), er vi dog helt enige om :)

  Anyway; Et LCHF kosthold som du har kan absolutt fungere flott for mange, og det virker som du har god kunnskap her, men det er ikke slik at man 'må' gå lav-karb for å få økt metthetsfølelse og en enklere slankeprosess, det synes jeg er viktig å påpeke.

  Har du forøvrig fått lest Alan Aragon's bok enda? Hva synes du?

  SvarSlett
 3. Ja du har rett,for meg er sukker den store skurken ;)
  Men ja, det er sant at det er overflødige kalorier som gjør deg fet, og at proteiner gir større metthetsfølelse enn både F og K. Bra du retter på meg!
  Har lest boken ja:) Skulle for min del ønske den var enda mer detaljert, men han skriver lett forståelig og bra. Har du lest andre bøker i det siste du vil anbefale? Den nye av Gary Taubes?

  SvarSlett
 4. Har ikke lest noe fra Gary Taubes, men leser bøker hele tiden :)

  Poster en del anmeldelser på bloggen..

  Klassikeren 'Starting Strength' fra Mark Rippetoe er en av de bedre jeg har lest den siste tiden. Akkurat nå leser jeg boka 'Buzzed: The Straight Facts About the Most Used and Abused Drugs from Alcohol to Ecstasy (Third Edition) (Cynthia Kuhn, Scott Swartzwelder & Wilkie Wilson)' - synes dette er veldig interessant.

  Har du noen bøer å anbefale?

  SvarSlett
 5. Ja leser anmeldelsene dine. Jeg har bestilt den nye til Gary Taubes på Amazon, så får den nok denne uken!:)Han skriver veldig bra!Om kosthold og lite karbohydrater, insulin osv. Ellers synes jeg: "The primal blueprint" av Mark Sisson var en god bok. Om både trening og kosthold.

  SvarSlett
 6. Enig med Fredrik, like galt å promotere lavkarbo for alle som det er å promotere høykarbo for alle slik myndighetene gjør.
  De som trives på høykarbo vil oftest ha fett som triggermat på samme måte som vi som trives på lavkarbo vil ha karbo som trigger.

  Folk er forskjellige og tror en vil forske mye på metabolsk typebestemmelse i fremtiden, f.eks. far min og ene bror min kan leve på sukkermat og yte maks, mens jeg, mor mi, søster mi og ene bror min legger på seg og trigges enormt av sukkermat.

  SvarSlett
 7. Hei! Akkurat oppdaget bloggen din, og tror jaggu meg du har en fast leser nå! ;)
  Du skriver at overskudd av sukker kan legge seg som belegg på innsiden av blodårene, kan dette reverseres? Og har du noe kilder jeg kan lese på dette området?
  Et annet spørsmål; hvordan er det når det gjelder inntak av kalorier og LCHF, burde man fremdeles aldri gå under 1300 (eller hva nå enn den nedre grensen er)?
  Takk for svar! Bra blogg! Keep up the good work! :D

  SvarSlett
 8. Hei Marte, takk for fine kommentarer, det gleder meg:) Overskudd av sukker omdannes til fett, og dette kan legge seg på innsiden av årer, men det skjer ofte når du allerede har inflammasjon. Dette kan reverseres ja, og jeg mener det gjøres best på et kosthold uten sukker. Man sier at sulten skal styre kaloriinntaket, "stoppe når man er mett". Denne reguleringsmekanismen kan bli forstyrret av sukker, slik at mange føler det er bedre å følge med på kaloriinntak. Men 1300 kalorier er jo litt lite, kommer an på om du ønsker: vektnedgang, evt? 1600 kalorier er vanligvis det laveste for å holde se vektstabil for kvinner. Følg med videre! Solveig:)

  SvarSlett