09.01.2011

Omega 3- hvorfor bør du spise det?Del 2:

Fortsetter med del 2 av omega 3-serien, så hvorfor bør du spise omega 3 fettsyrer? 
Trenger DU det? Mitt svar er ja. Omega-3 fettsyrer har vært studert lenge og omfattende, og har dokumentert helsemessige fordeler.Unge og gamle, menn og kvinner, trente og utrente.  
Alle vinner på å legge omega 3 til kosten sin, og vil føle seg både bedre og sunnere! 
Men her kommer 11 flere grunner:

1. Øk fettforbrenning
Spis fett og forbrenn fett. Denne påstanden høres kanskje dum ut, men det er faktisk slik. Ved å spise gode fettstoffer som myker cellemembranene, vil det få kroppen din til å fungerer bedre, blant annet ved å forbedre metabolismen. Dette betyr at kroppen kan bryte ned og bruke næringsstoffer i blodet raskere, som gir en bedre forbrenning og en redusert lagring av uønsket fett. Du bør helst spise omega-3 året rundt, og kosttilskudd anbefales, da mengdene i matkilder ofte er for små. Helst innta litt ekstra etter intensiv trening og om du har en livsstil som øker antallet frie radikaler og innflammasjon.
2. Anti-inflammatorisk virkning
 Omega-3fettsyrer virker anti-inflammatorisk og omega-6 virker heller pro-inflammatorisk. Hva dette betyr er at hvis du spiser for mye omega-6, vil du ha større risiko for å få infeksjoner og andre sykdommer. Siden kosten i dag gir masse omega 6 men lite omega 3 (ofte er inntaket 20 ganger mer omega-6 enn omega 3) er ikke oddsen helt på vår side. Ved å legge til omega 3 i kosten selv kan vi bekjempe risikoen for betennelser og styrke kroppen.
 
3. Balanser kolesterolet
Personer som konsumerer store mengder omega-3 fettsyrer har en tendens til å få et økt nivå av det gode HDL kolesterolet og en redusert mengde triglyserider i blodet.

4. Få ned et høyt blodtrykk: 
Forskning viser at kosthold med mye omega-3 fettsyrer senker blodtrykket signifikant hos personer med hypertensjon.

5. Bekjemp hjertesykdommer: 
Studier har vist at inntak (i hovedsak fra fisk) bidrar til å beskytte mot hjerneslag forårsaket av akkumelering av plakk og blodpropp i arterier som går til hjernen.

6. Diabetes
Personer med diabetes har en tendens til å ha høye nivå av triglyserider i blodet og et lavt HDL nivå. Omega-3 fettsyrene fra fiskeolje kan bidra til senke triglyseridene og apolipoproteinene og øke HDL. Det øker også insulin sensitiviteten.

7. Lev bedre med leddgikt: 
Omega-3-fettsyrer reduserer ømhet i ledd, redusere stivhet om morgenen, og gi rom for en reduksjon i mengden av medisiner som trengs for mennesker med revmatoid artritt.

8. Forebygg osteoporose: 
Omega-3 fettsyrer bidrar til å øke nivåene av kalsium i kroppen, innskudd kalsium i bein, og forbedre beinstyrke.

9. Forebygg depresjon : 
Personer som ikke får nok omega-3 fettsyrer eller ikke opprettholde en sunn balanse mellom omega-3 til omega-6 fettsyrer i kostholdet kan ha en økt risiko for depresjon. Omega-3 fettsyrene er viktige komponenter i nervenes cellemembraner. De hjelper nervecellene å kommuniserer med hverandre, noe som er et viktig skritt i å opprettholde en god psykisk helse.

10. Tykktarmskreft: Forbruker betydelige mengder av mat rik på omega-3 fettsyrer ser ut til å redusere risikoen for tykktarmskreft. Kliniske studier har rapportert at lave nivåer av omega-3 fettsyrer i kroppen er en markør for økt risiko for tykktarmskreft.

11. Gravid
Det er spesielt viktig at gravide kvinner får i seg selv omega-3 fettsyrer. Det kan forbedre barnets utvikling av både øyet og hjernen. Det EU-finansierte prosjektet "Early Nutrition programmering" anbefaler 200 mg DHA per dag i løpet av svangerskapet. Hvis du spiser et høy kvalitet kosttilskudd, dekker inntak av 2-3 kapsler (1000mg/st) dette.
Du kan finne omega-3 fettsyrer (EPA / DHA) i fet fisk som makrell, sardiner, sild, ansjos og laks, og skalldyr og blåskjell. Oppdrettsfisk inneholder svært lite omega-3 hvis de ikke blir lagt ekstra i fôret. ALA: Vegetabilske oljer, linfrøolje og rapsolje, nøtter og avokado.  Fisk svømmer langs kysten der mange bransjer slipper ut tungmetaller og andre miljøgifter, som kvikksølv, og kan være skadelig for oss å spise, og vi burde jo egentlig bare spise fisk som blir fanget i dypt vann langt til havs.  Omega-3 fettsyrer i kosttilskudd er praktisk talt fri for forurensninger, og dette er et stort pluss.


Det anbefales å innta minst 2,5-3g Omega-3 fettsyrer per dag for voksne, og helst med både EPA pg DHA. Avhengig av hvordan kostholdet ditt ser ut, kan du øke inntaket litt. Jeg pleier å ligge rundt 3-4g hver dag fra kapsler. Regelmessig inntak vil for eksempel forebygge risikoen for Alzheimers og gjøre hele hjernen friskere og at den holdes ung lengre, rett og slett. Jeg anbefaler tilskudd for alle som ikke spiser et tilstrekkelig kosthold med fet villfisk 2-4ganger i uken.  

Se også:

6 kommentarer:

 1. Hvis mettet fett er greit. Hva med transfett? Er ikke dette så i si det samme?

  SvarSlett
 2. Nei, absolutt ikke! Transfett som fremstilles fra planteoljer har ikke vist seg å ha noen gunstige helseeffekter, snarere tvert imot. Sagt på en enkel måte: transfettsyrer forstyrrer balansen mellom det ”gode” (HDL) og det ”ugunstige” (LDL) kolesterolet i blodet. I tillegg øker de innholdet av blodfettstoffer (triglyserider) og øker kroppens produksjon av betennelsesfremmende faktorer. Disse endringene er blant annet med på å skape betennelser i blodåreveggen og øker dermed utvikling av hjerte- og karsykdommer. De fremmer også betennelsesrelaterte sykdommer og plager som astma og allergi, psoriasis, leddgikt og fibromyalgi. Dette gjør ikke mettede fettsyrer, som også kroppen produserer naturlig. Derfor er det ikke "et fett". :)

  SvarSlett
 3. Hei,

  ser du har tatt bachlor i human biokjemi/ernæring ved NTNU. Har du link til studiet, og vil du anbefale dette?

  Sporty hilsen
  Rita

  SvarSlett
 4. Svarte deg på mail Rita:) Lykke til!S

  SvarSlett
 5. Hei Solveig. Jeg lurer også på det samme som Rita. Lette etter studiet på NTNU sine hjemmesiden, men fant det ikke, har du link? vil du anbefale det? Jeg har snart fullført bachelor i ernåringsfysiologi, er dette noe av det samme? Hva er ulikt (tror du)?

  SvarSlett
 6. Har du et omega-3 produkt å anbefale?

  SvarSlett