05.10.2010

 Denne artikkelen kom ut på forskning.no:
Kalsiummangel gjør menn tannløse

Utdrag: 
Kalsiummangel gjør menn tannløse: 
Danske menn som ikke får nok kalsium i kosten, har nesten tre ganger så stor risiko for å miste tennene sine, viser ny forskning. Kalsiummangelen gir ikke samme risiko hos kvinner. 

Undersøkelsen viser at menn mellom 35 og 65 år som lever av en kalsiumfattig kost, har opp mot tre ganger så stor risiko for å miste tre eller flere tenner over en seksårsperiode. Kvinnene bevarer tennene selv om de lever på en kalsiumfattig kost.


– Vi er de første til å spore en klar forbindelse mellom mangel på kalsium og det å miste tennene, men det tyder altså på at det bare er et fenomen som rammer menn. Det er overraskende, sier professor Berit Heitmann fra Institut for Forebyggelse på Bispebjerg Hospital, som sammen med seniorforsker Amanda Adegboye har stått i spissen for forskningen.
Kalsium er viktig for både tenner og de knoklene som tennene fester seg til. Det betyr at hvis man har for lite kalsium, kan man være mer utsatt for å få hull i tennene og utvikle paradentose.
Og det er ifølge forskerne sannsynlig at det akkurat er det som rammer menn som får for lite kalsium i kosten og som i verste fall vil kreve en tannuttrekning.

For å ha et høyt nok kalsiumnivå i kroppen bør du derfor sikre at du får i deg nok av mineralet gjennom kosten. Her er noen eksempler på gode kilder. Du kan også ta et kalsium-kosttilskudd.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar