29.10.2010

DHA- omega 3 fettsyren for hjernen


Den humane genetiske komposisjonen har utviklet seg gjennom evolusjonen ved å utnytte kraften av en rekke næringsstoffer som har vært tilgjengelig i kostholdet. Steinalderkosten var den som bidro for de meste av de utallige generasjonene. I løpet av det siste halve århundret har derimot mange av disse naturlige næringsstoffene, som er så viktig for helsen vår, sakte og systematisk blitt fjernet fra maten vi spiser idag.
Innholdet av vitaminer, mineraler og fytokjemikalier er lavere, og også innholdet av viktige fettsyrer.
DHA er en viktig omega-3 fettsyre som våre forfedre fant primært i fisk, og var med på å utvikle de store hjernene våre.  Denne fettsyren er nå svært mangelfull i kosten vår, og dette forårsaker en dramatisk økt risiko for både diabetes og demens. Å inkludere dette kraftige næringsstoffet gjennom å ta et kosttilskudd kan forebygge slike sykdommer og regulere den progressive nedgangen vi kjenner som aldring.


DHA hemmer amyloid- plakk - dannelse:
60 % av hjernen består av fett og blant disse er omega-3 fettsyren DHA (docosahexaenoic acid) den vanligste fettsyren. DHA brukes av kroppen for å danne cellemembranene og er spesielt viktig for dannelse og funksjon av nerveceller i hjernen. Når kroppen vår er utstyrt med tilstrekkelige mengder av DHA, vil dette fettet i hjernen øke overlevelsen av hjerneceller der og nedregulere dannelsen av giftig amyloid beta plakk. Dette reduserer effektivt risikoen for kognitiv svikt og Alzheimers sykdom. En normal hjerne inneholder store mengder fettsyrer – spesielt DHA (som er omega-3, fra for eksempel fet fisk) og ARA (omega-6, fra for eksempel rødt kjøtt). Hjernen hos Alzheimerpasienter inneholder signifikant mindre DHA sammenliknet med friske jevnaldrende.

Et lavt inntak av DHA eller nedbrytning av hjernens DHA kan være en viktig årsak til utviklingen av Alzheimers demens. Kroppen kan ikke selv produsere omega-3 og derfor må det tilføres via kosten. DHA fåes enten gjennom inntak av omega kosttilskudd, fet fisk (laks, sild og makrell) eller produseres av EPA som finnes i samme type fiskekjøtt.

Den vestlige befolkningen spiser lite fet fisk, noe som over tid kan redusere DHA forsyningen i kroppen og særlig i hjernen. Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet (SEF) anbefaler alle å spise to måltider med fet fisk i uken. De færreste nordmenn spiser dessverre fet fisk to - tre ganger i uken som er nødvendig for å dekke behovet.

DHA kan forhindre kognitiv nedgang
Redusert DHA-innhold i hjernen knyttes til tap av hukommelsesfunksjoner. Resultatene av en studie publisert i Journal of Nutritional biochemistry fant at DHA kan beskytte mot hjernens aldring ved å forhindre en typisk skade som er forbundet med nedgang i hukommelsen. DHA lagres av hjernen til bruk i perioder med stress og giftig overbelastning å beskytte hjernen nerveceller. Tilstrekkelig blodnivåer av sirkulerende DHA er nødvendig for å gi reservene som kan brukes til å reparere nevral skade før hukommelsestap blir tydelig. En riktig balanse mellom omega-3 og omega-6 er essensiell for normal hjernefunksjon.

DHA senker systemisk inflammasjon
Systemisk betennelse er en av de viktigste underliggende årsakene til diabetes og DHA har vist seg å regulere insulinsensitiviteten som ofte går ned som et resultat av overflødig kroppsvekt. Makrofager er komponenter i immunforsvaret vårt som er essensielle for å bekjempe invaderende patogener og disse akkumuleres i hvitt fettvev som et svar på vektøkning. Ettersom vekten øker vil også makrofage aktiviteten øke, og betennelsen stiger i kroppen med en potensielt ødeleggende effekt på våre indre organer og karsystemet.

DHA forbedrer insulinfølsomheten og hindrer diabetes
DHA har vist seg å legge til en reseptor på makrofager som finnes i de hvite fettcellene våre og nedregulere inflammatorisk aktivitet for å redusere nivået av betennelse. Høyere nivåer av inflammasjon er assosiert med insulinresistens, som er et kjennetegn for utviklingen av diabetes. Ifølge forskning publisert i tidsskriftet Cell, er DHA den evolusjonære nøkkelen til å bekjempe betennelse og i tillegg trygt senke risikoen for sykdommer som diabetes og kreft til hjerte-og karsykdommer.

Omfattende forskning har bekreftet DHA fremmer kognitiv funksjon og gir lavere nivåer av betennelser i hele kroppen. Menneskene har utviklet seg på et kosthold som hadde mye mer av denne essensielle omega 3 fettsyren enn vi får i dag. Det moderne kosthold er mangelfullt, og dette fører til mange sykdommer. Den beste måten å sikre et tilstrekkelig nivå av omega-3 fettsyrer i blodet ditt er å supplere daglig med en meget konsentrert form av DHA; dette vil redusere risikoen for diabetes og kognitiv svikt. Ellers spis fet fisk opptil flere ganger i uken!

4 kommentarer:

 1. hei! Har du eit spesielt merke du anbefaler å kjøpe, med tanke på omega3 fra fisk....? spise no kun udos choise.....:)

  SvarSlett
 2. Udos choice er et bra produkt! Jeg tar kaplser med en høy DHA/EPA ratio. Som picasol hjerne, eller solimax. Tenker disse er gode produkt siden de er norske.. :)

  SvarSlett
 3. Okey da skal eg prøve det.... er det noken nettbutikka du anbefala? :)

  SvarSlett
 4. :) Nei, jeg pleier å kjøpe på helsekostbutikk. Men de har de samme produktene på nett også.

  SvarSlett